Ga naar hoofdinhoud

Open Kerkendag in Brabant


Komende zondag wordt de eerste Brabantse Open Kerkendag gehouden. Aan dit evenement doen meer dan tweehonderd kerken in vrijwel álle plaatsen in de provincie mee. Doel is alle Brabanders te betrekken bij de toekomst van kerkgebouwen en een herbestemming te vinden voor leegstaande kerken. 

Voor bouw- en schildersbedrijven leveren dergelijke herbestemmingsprojecten vaak nieuwe opdrachten op. De deelnemende Brabantse kerken zetten hun deuren open en organiseren rondleidingen, exposities en andere manifestaties. Het landelijk projectbureau Open Monumentendag heeft het evenement omarmd als ‘special’ om aandacht te vragen voor dit evenement en het culturele, maatschappelijke belang van de problematiek.

Brabant telt nog zo’n 600 katholieke en protestantse kerken. Als gevolg van de ontkerkelijking worden de komende jaren minstens 200 kerken aan de eredienst onttrokken. Veel kerken zijn al gesloten, herbestemd of er wordt een andere bestemming voor gezocht. Er zit veel emotie aan kerken vast en ze vormen een materiële uitdrukking van de identiteit van een gemeenschap.

Herbestemming: De in 1990 geopende stadsschouwburg De Maagd is naar ontwerp van architect Onno Greiner ingericht in de voormalige parochiekerk van de H.Maagd Maria Ten Hemel Opneming te Bergen op Zoom, een neo-classistische hallenkerk.

De skyline van een dorp of een stadswijk wordt bepaald door kerk en toren. Het is voor velen ondenkbaar dat dit verdwijnt. Om deze beeldbepalende gebouwen voor de toekomst te behouden is het noodzakelijk dat iedereen daarbij wordt betrokken.

De Brabantse Open Kerkendag vindt plaats op zondag 26 november van 13.00 uur tot 17.00 uur. De ruim tweehonderd kerken die hun deuren open zetten en de activiteiten staan allemaal vermeld op de website www.openkerkenbrabant.nl

De opening wordt verricht door commissaris van de koning Wim van de Donk en de bisschoppen Gerard de Korte van Den Bosch en Jan Liesen van Breda. Bij de opening zijn verder betrokken dominee Karin van den Broeke, voorzitter van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland en Henri Swinkels, gedeputeerde cultuur van de provincie Noord-Brabant.
De Brabantse Open Kerkendag is een initiatief van de Stichting De Brabantse Hoeders. In de werkgroep die het evenement heeft georganiseerd hebben zitting: de twee bisdommen, de provincie, Erfgoed Brabant en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Bij de organisatie is nauw samengewerkt met Open Monumentendag. In een aantal protestantse kerken vindt de Brabantse Open Kerkendag plaats op zaterdagmiddag 25 november.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Heimtextil gaat niet door in januari

Update van factsheet Lichamelijke Overbelasting

Webinar over ‘Vervroegd Uittreden’ en ‘Generatiepact’

Vliegtuigen kampen met afbrokkelende verf

Uitreiking Nationale SchildersVakprijs 2021 terugkijken


Naar archief >