Onderzoek: Risico’s asbest vaak overschat • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek: Risico’s asbest vaak overschat


Wonen en werken in een huis met asbest en het verwijderen van asbestdaken leveren veel minder risico’s op dan tot nu toe werd gedacht, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Niet alleen zijn de risico’s veelal verwaarloosbaar, ook beschermingsmiddelen zijn niet noodzakelijk. Wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen blootstelling, gezondheidsrisico’s en de kosten van beschermingsbeleid, toont aan dat het huidige asbestbeleid niet realistisch is.

Woningcorporaties pleiten daarom voor een risicogestuurde benadering op basis van feiten. Dit onderzoek helpt staatssecretaris Van Ark bij het maken van realistisch asbestbeleid.

De studie is uitgevoerd door onderzoekers van TNO, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit Nijmegen en Crisislab. Branchevereniging Aedes en de woningcorporaties Talis, Woonbron, Vestia en Mitros hebben het onderzoek laten uitvoeren bij gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van het huidige asbestbeleid.

Dit beleid gaat uit van het nemen van (beschermings)maatregelen bij aanwezigheid van asbest zonder inzicht in het feitelijke blootstellings- en gezondheidsrisico door vrijgekomen asbest. Dit betekent dat in de huidige situatie maatregelen worden genomen die in de meeste gevallen niet nodig zijn.

Corporaties vinden dan ook dat de huidige praktijk is doorgeslagen. De wettelijke normen, complexe werkwijzen en de daaraan gekoppelde kosten staan, volgens hen, in veel gevallen niet in verhouding tot het werkelijke risico.

Met de onderzoeksresultaten willen ze staatssecretaris Van Ark helpen om het asbeststelsel aan te pakken en risicogestuurd te maken.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Korf viert kwart eeuw Brillux

Vervroegd pensioen mogelijk in afbouw

Kennisdag over ontwerpen en bouwen met glas

Verfindustrie betreurt EU-besluit TiO2

SchildersVAKTV | Schilders komen recordwinter prima door


Naar archief >