Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek: anti-fouling met elektriciteit


Onderzoekers van de Flinders Universiteit, in Adelaide, Australië, hebben een subsidie van 150.000 euro gekregen om een nieuwe anti-fouling methode verder te ontwikkelen. Aangroei wordt met elektriciteit bestreden.

De vinding die dankzij de subsidie nu kan worden beproefd in zee zou minder vervuilend zijn dan de meeste anti-foulingmiddelen. Zeeschepen verstoken door de aangroei van organismen veel meer olie dan ze doen met een gladde scheepsromp. Dat kan wel 40 procent schelen. Daarom bestaan er sinds jaar en dag coatings die de scheepshuid van aangroei moeten vrijwaren, maar deze coatings bevatten over het algemeen zware metalen die vrij komen in het zeewater en daar voor ernstige vervuiling zorgen.

Koolstof

De methode die in Adelaide wordt toegepast en waar de universiteit al vier jaar aan werkt, is een coatinglaag die veel koolstof bevat. De koolstof trekt koper-ionen aan uit het zeewater. Door een zwakke elektriciteit door de koolstofcoating te leiden worden de koper-ionen vrijgegeven, en die vernietigen de aangroei. Omdat de koper al in het zeewater zat is er geen extra toevoeging van metaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Het aandeel biobased in verf uitgelegd (video)


Naar archief >