'Ondernemerscheck tussen-oplossing DBA-kwestie' • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Ondernemerscheck tussen-oplossing DBA-kwestie’


Zelfstandigen Bouw, ZZP Nederland, MKB Belangen en de NOAB roepen staatssecretaris Wiebes en de Tweede Kamer op de Ondernemerscheck, die op de site van de Belastingdienst staat, tijdelijk als basis te nemen om te bepalen of iemand wel of geen zzp’er is.

Dat is een simpele en snelle oplossing voor de problemen die zijn ontstaan door de invoering van de Wet DBA, aldus de vier partijen.

De Wet DBA moest zzp’er en opdrachtgevers vooraf zekerheid bieden dat hun werkrelatie achteraf niet als een verkapt dienstverband wordt beschouwd. Maar in plaats daarvan zijn zij in grote onzekerheid gestort, stellen de vier ‘Daardoor durven bedrijven geen zzp’ers meer in te huren. Naar verwachting zullen begin volgend jaar 100.000 zzp’ ers zonder opdrachten zitten als gevolg van de nieuwe wetgeving.’

De vier organisaties vragen in een brief aan de Tweede Kamer, staatssecretaris Wiebes en minister Asscher met klem nu maatregelen te nemen en tijdelijk de Ondernemerscheck te gebruiken. Tijdelijk, want dé oplossing moet komen van een eigen rechtspositie voor  de inmiddels ruim 1 miljoen zzp’ers. Daarover willen zij op korte termijn met de Tweede Kamer en het kabinet in gesprek.

Voorts pleiten zij voor een Meldpunt Schijnconstructies bij SZW. Minister Asscher, die zelf de Wet Aanpak Schijnconstructies heeft ingesteld, kan zijn Inspectie SZW dan gemelde gevallen van uitbuiting laten onderzoeken om zo nodig maatregelen te treffen.

Bekijk hier hun brief-wet-dba-def

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


‘Corona laat zien: bescherm zzp’er beter’

‘Belastingvoordeel voor zzp’er moet verdwijnen’

Regering: ‘Eén basisverzekering alle arbeidsongeschikten’

Bouw loopt achter bij invoeren btw-id


Naar archief >