Ga naar hoofdinhoud

OnderhoudNL in zee met SchildersVanNu


OnderhoudNL en duurzaamheidsplatform SchildersVanNu slaan de handen ineen. Dat maakten beide partijen gisteravond bekend op het jaarlijkse congres van OnderhoudNL in Nieuwegein. In het voorjaar willen ze met ‘concrete activiteiten’ komen.

IJsberen op drijvende schotsen, bosbranden, tsunami’s en andere catastrofes. Als de geesten nog niet rijp waren voor een ‘groenere’ manier van denken, dan waren ze dat wel na het betoog met videobeelden van hoofdgast Bernice Notenboom, klimaatjournalist en beroepsavonturier. Haar boodschap: we helpen de aarde naar de vernieling en kunnen niet snel genoeg ingrijpen.

Even daarvoor hadden Henk den Boer namens OnderhoudNL en Ernst de Nobel van SchildersVanNu, dat veertig bedrijven vertegenwoordigt, een samenwerkingsovereenkomst getekend. Beide partijen denken zo meer impact te kunnen hebben dan ze afzonderlijk van elkaar kunnen. SchildersVanNu wil de verfplas verduurzamen, kan via OnderhoudNL een groter publiek bereiken en zal door de samenwerking verlost zijn van administratieve rompslomp. De Nobel neemt zitting in het bestuur van de ondernemingsorganisatie.

Vehikel

‘Wij willen een vehikel zijn voor SchildersVanNu’, zei Den Boer. ‘Ernst zal op zijn beurt ons een stapje verder helpen met een groene manier van denken. Die kennis kunnen wij dan weer verspreiden over de bedrijven die bij ons zijn aangesloten. Samen maken we een plan voor 2020.’ De Nobel gaf aan geschrokken te zijn van een recent voorpaginabericht in de SchildersVakkrant: ‘Klant noch schilder geeft om duurzaamheid’. ‘Nee, daar werd ik niet vrolijk van. Er is nog een hoop te doen.’

Volgens Okke Spruijt, directeur van OnderhoudNL, volgen in het voorjaar concrete activiteiten van het nieuwe verbond. Bijvoorbeeld presentaties en lezingen, maar Spruijt dagdroomde ook van financiële constructies voor het elektrificeren van het wagenpark. Zelfs wit asfalt kwam ter sprake. ‘Welke verf kun je na een hete dag in de brandende zon niet meer aanraken; witte of zwarte?’, vroeg Notenboom zich retorisch af, naar analogie van het effect dat ijs heeft als ‘airconditioning’ van de aarde. Om maar aan te geven: niet alleen groen, ook wit is een kleur van de toekomst.

Al met al moet het klimaat in een ‘hogere ambitieversnelling’, was de eensluidende conclusie, en dat hopen OnderhoudNL en SchildersVanNu samen te bereiken. Den Boer: ‘We moeten van de kont- naar de borstzak. Oftewel: denken vanuit het hart in plaats van de portemonnee.’

Klimaatjournalist Bernice Notenboom hield een alarmistisch betoog. FOTO’S: JMS

3 reacties op “OnderhoudNL in zee met SchildersVanNu

  • Frans

    Het beste voor het milieu en klimaat is dat we stoppen met het verwerken van verf en dat er gebouwen gebouwd worden waar geen verf meer voor nodig is.

  • Stefan

    @Frans. Helemaal mee eens. Niet hoeven schilderen is het beste voor het milieu. En in de ontwerpfase is dat goed te verwezelijken.
    Maar tot het zover is, zitten we wel met een land vol gebouwen die onderhoud vragen. Wat lijkt jou een goeie manier om daar mee om te gaan?

  • Goed om te lezen dat ook de branche organisatie van schilders in Nederland zich hard maakt voor een transitie van de verfplas naar duurzame bescherming. Verfproducenten die kiezen voor een beetje biobased is slechts een tijdelijke verbetering en geen oplossing. Roepen dat je groener dan groen bent ook niet. Het antwoord is echter al vele jaren in Nederland verkrijgbaar: Verfproducten op basis van natuurlijke grondstoffen, zonder kunststoffen en plastics, op basis van veilige herwinbare grondstoffen in de productiefase, mooi en duurzaam zijn in de gebruiksfase en composteerbaar zijn in de afvalfase, en dus de chemisch afvalberg en plastic soep niet vergroten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Tweede mbo-opleiding Glaszetter met elf deelnemers

Webinar over duurzame inzetbaarheid personeel

Masters of Maintenance verhuist naar Houten

Genomineerden Beste Leerbedrijf 2023 bekend

OnderhoudNL lanceert zeskoppig vitaliteitsprogramma


Naar archief >