Ga naar hoofdinhoud

Noorse ‘spookvilla’ moet schitteren in 2025


Stavanger bestaat bijna 900 jaar en dat grijpt de stad aan om de monumentale redersvilla Breidablikk eens flink op te knappen. Zodat deze weer schittert bij het jubileum van de Zuid-Noorse plaats in 2025.

Het pand is in beheer bij Museum Stavanger, dat in 2018 opdracht gaf voor een grote buitenrestauratie. Hoog nodig, want lekkageschade, schimmels en beroerde kwaliteit van eerdere restauraties teisterden het gebouw. Zo zorgde niet-ademende verf ervoor dat vocht in het hout achterbleef. Met grote rotschade in de bekleding, balustrades, sierlijsten en dakranden tot gevolg.

Na het intensieve reparatiewerk – zonder machines, maar fijnzinnig met beitels, handschaven en gutsen – wacht een nieuwe uitdaging: het opschilderen van de oorspronkelijke kleuren, teruggrijpend naar bouwjaar 1882. Daartoe hebben restaurateurs kleurhistorische analyses uitgevoerd. Vaklieden hebben de verf laag na laag afgeschraapt, terug tot het kale houtwerk. Bovendien heeft het museum alle kleuren gedocumenteerd die het huis gedurende bijna 140 jaar heeft gehad. Ook tekeningen en historische foto’s hielpen mee.

De gevel aan de zuidkant is reeds hersteld in de oude luister. Een fraai voorproefje van hoe het hele pand er over ruim drie jaar komt uit te zien. ‘Voordat we begonnen, zag het eruit als een spookhuis’, zegt Michael Heng, de meubelmaker van Museum Stavanger. ‘Nu zijn we erachter hoe prachtig het huis werkelijk is.’ De prijs van de opknapbeurt bedraagt acht à negen miljoen kronen, oftewel een kleine miljoen euro.

Met dank aan onze correspondent in Scandinavië: Alex Phielix

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Video | Restauratie kerk doet schildershart sneller kloppen

Houtimitatie als ‘neuteboom’ in het museum

Opknapbeurt voor Nieuwe Kerk in Zierikzee

Sikkens bevestigt partnerschap met Kröller-Müller Museum

SchildersVAKTV: schilders in het Kröller-Müller


Naar archief >