Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe schildersvereniging wil eigen cao


Nederland is een nieuwe vereniging van schildersbedrijven rijker. De Nederlandse Ondernemersvereniging Voor Schilders (NOVS) wil een eigen cao gaan afsluiten met de vakbonden en meer keuzevrijheid in pensioenen.

De geboorte van de NOVS werd aangekondigd tijdens een persconferentie, gisterenavond, op de KNVB Campus in Zeist, die was belegd door De Betere Schilder. Oprichters en bestuursleden van de NOVS zijn dan ook afkomstig uit die organisatie.

Kleine en middelgrote bedrijven

Betere Schilder-directeur Nick Polm licht toe: ‘De organisatie Betere Schilder is een vof van mijn vader (Rob Polm, red) en mij. Om een cao te kunnen afsluiten, te lobbyen voor een andere pensioenregeling en ook anderszins aan belangenbehartiging voor kleine en middelgrote schildersbedrijven te werken, is het beter om een vereniging te vormen, waar bedrijven lid van kunnen worden. Bovendien kunnen we zo de kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder en de belangenorganisatie beter van elkaar scheiden.’

Audits en werkbezoeken bij schilders

Op dezelfde avond kondigde de Betere Schilder aan dat de deelnemerseisen, vooral voor nieuwe deelnemers, strenger worden. Een nieuw lid moet nog altijd tenminste geschoold zijn op niveau 3, gezel-schilder. Maar nieuwe leden kunnen ook een audit verwachten en een werkbezoek van een deskundige, die op locatie meekijkt met de schilder. Daarnaast zullen deelnemers tegen wie twee keer een gegronde klacht is ingediend, geroyeerd worden. De Betere Schilder lanceerde ook een nieuw logo, een nieuwe huisstijl en, binnenkort, een nieuwe website.

Eigen cao met FNV en CNV

De nieuwe vereniging moet aan belangenbehartiging gaan doen voor zzp’ers en kleine schildersbedrijven die volgens De Betere Schilder te slecht gehoord worden. Nick Polm: ‘Er is een cao in de schildersbranche maar die geldt alleen voor leden van OnderhoudNL en hun werknemers. De andere bedrijven moeten het doen met de oude cao, die alweer uit 2014 stamt. Wij gaan met de vakbonden FNVBouw en CNV Vakmensen in gesprek over een goede cao.’

Veel nieuwe plannen

Er zijn vele plannen onderweg bij De Betere Schilder/NOVS, waaronder arbeidsbemiddeling (in samenwerking met Flextra). Klachtenbemiddeling (in samenwerking met het Verf Advies Centrum), afvalverwerking (in samenwerking met Renewi) en, al langer, opleiding en training (in samenwerking met Savantis).

Tijdens de bijeenkomst in Zeist werden ook de jaarlijkse Klanttevredenheid Awards uitgereikt. Klik hier voor de winnaars.

10 reacties op “Nieuwe schildersvereniging wil eigen cao

 • Dijk

  Heel goed dat er een nieuwe ondernemers/werkgeversclub komt. OnderhoudNL heeft zijn tijd wel gehad. Bovendien is de contributie erg duur maar dat kan ook niet anders met 20 man op kantoor.

 • Frans

  Goed bezig. Eindelijk iets te kiezen voor de schilders. Als we met genoeg bedrijven lid worden kan hier iets moois uit komen. En eigen mensen/bedrijven in het bestuur, dat maakt het wel eerlijker en transparant.

 • Dit is een stap in de goede richting is wel een keer nodig.

 • De vries

  Jammer dat in een relatief klein vak tweedeling is, dat verzwakt de positie van de persoonlijke schilder

 • Edward Schep

  Als je het als dominante partij goed doet is er geen tweedeling toch?
  Misschien is het daarom juist wel goed als er een nieuwe jonge lichting actief wordt. Iedereen blijft dan lekker scherp. De positie van de schilder wordt juist zwak als er maar één partij is die dicteert.

 • Henny Plat van Hooijdonk

  Mooi nieuws……. veel succes gewenst!

 • Zou het er dan toch ooit weer van komen……… wij lid van een ondernemers/werkgeversvereniging?
  Veel succes

 • heel goed nieuws succes we hebben misschien wel interesse voor een aansluiting wie weet.

 • Ad2

  Dan komt er hopelijk een cao met de bonden die wel de schilders vertegenwoordigen ipv de onderhoudnl bond lbv, kunnen de schildets mooi vertrekken bij de bedrijven die aangesloten zijn bij onderhoudnl , zou een goede zaak zijn

 • Elly Hanegraaf

  Ede, 31 december 2019 een goede zaak, ik hoop dat het er komt, maar aangezien de schilders een van de nog bijna grootste groep werkende is (en ook nog eens als enige zelfstandigen groep verplicht pensioen moeten opbouwen is naar mijn inziens omdat er meer zzpers als schilder zijn dan er in loondienst zijn) in ons kikker landje weet ik het net zo nog niet. m.v.g. vrouw van een zzp er schilder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Bedrijven zien loonkosten met miljarden euro’s stijgen

De Betere Schilder signaleert vaktwijfel bij schilders

Potkwast 6: ‘Het is in deze branche een war on talent’

Vlakglaswerknemers plussen maandelijks 200 euro

Forse loongroei baart economen zorgen


Naar archief >