Nieuwe expositie Schildersmuseum officieel geopend • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe expositie Schildersmuseum officieel geopend


De tentoonstelling van het Schildersmuseum in het Zuiderzeeemuseum in Enkhuizen is fors onder handen genomen. Meer thematisch en interactief. Maandag werd de nieuwe expositie officieel geopend.

Inhoudelijk is er niet veel veranderd aan de permanente expositie, oorspronkelijk ‘Van pigment tot verf’ getiteld, die hier was te zien. De uitstraling van de nieuwe tentoonstelling is echter frisser, interactiever en meer thematisch.

Schilder als alleskunner

Laura Roscam Abbing, conservator Wonen en Werken bij het Zuiderzeemuseum en daarmee verantwoordelijk voor de ambachten, legt uit: “Er is gekozen voor een meer thematische invulling, zodat bezoekers beter begrijpen wat ze zien. Het uitgangspunt is: De schilder als alleskunner. We willen laten zien dat het schildersvak vroeger ook heel veel inhield.”

Met diverse objecten uit de collectie van het Schildersmuseum wordt ‘het verhaal’ rond een betreffend thema verteld. De hoeveelheid begeleidende tekst is minimaal. Bewust, aldus Roscam Abbing. “Mensen lezen minder. De visuele presentatie heeft meer aandacht gekregen en ook is er meer interactie in de expositie gebracht. Bezoekers kunnen zelf dingen doen en ontdekken.”


Kwasten voelen

Dat ervoer ook Manon Hees, projectleider Presentaties in het Zuiderzeemuseum. Een collega had met haar dochters een bezoek aan het Buitenmuseum gebracht. Na een lange dag vol indrukken, werd gevraagd wat ze het leukst hadden gevonden. “De kwasten voelen in het Schildersmuseum”, was het antwoord van een de kinderen. Missie geslaagd.

Als jongeren geïnteresseerd raken in ambachtelijke technieken, is dat mooie bijvangst, aldus Jaap van der Worp, voorzitter van de Stichting Schildersmuseum, die bij de opening ook het woord voerde. Van der Worp stelde blij te zijn dat, in samenwerking met het Zuiderzeemuseum, een meer eigentijdse tentoonstelling – “die beter aansluit bij de huidige didactische inzichten” – kon worden gerealiseerd. Zoals doe-dingen en integratie van bewegend beeld. Dit laatste gebeurt door middel van een touchscreen, die helaas vanwege Covid-19 momenteel buiten werking is gesteld.


Op de bovenste foto: Conservator Laura Roscam Abbing en Jaap van der Worp (voorzitter Stichting) bij de kwastbeleving in het Schildersmuseum.

Een uitgebreid verhaal over de nieuwe expositie van het Schildersmuseum is te lezen in Eisma’s Schildersblad nummer 8-2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Fotoboek over historische voorwerpen


Naar archief >