Naar 'Plekken van plezier' op Monumentendag • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Naar ‘Plekken van plezier’ op Monumentendag


Monumenten met een amusementswaarde staan centraal tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag in het weekend van 14 en 15 september 2019. Het thema is ‘Plekken van plezier’.

Volgens de organisatie biedt het gekozen thema het publiek de kans om niet alleen de geijkte monumenten te bezoeken, maar ook eens allerlei ongebruikelijke monumenten te bekijken.

Monumenten zijn er niet alleen om naar te kijken, in te wonen of in te werken, maar kunnen ook een plek zijn waar je je vermaakt. In sommige monumenten kun je genieten van kunst, toneel, dans of cinema, kijken naar een sportwedstrijd of zelf een sport beoefenen, of je te goed doen aan eten en drinken. Daar ligt dan ook de focus op tijdens Open Monumentendag 2019.

Op dit moment wordt overal in Nederland hard gewerkt aan het samenstellen van de programma’s. Enkele bijzondere openstellingen zijn al bekend. Zo doen mee: de normaal gesproken niet openbaar toegankelijke Koninklijke Industrieele Groote Club (foto) aan de Dam in Amsterdam, Hotel Spaander in Volendam, het uitvoerig gerestaureerde monumentale Strandbad in Winterswijk, stadsbrouwerij Delfts Brouwhuis, voormalig voetbalstadion De Wageningse Berg dat in restauratie is en De Paardenkathedraal in Utrecht, een voormalige manege voor revaliderende paarden die nu thuishaven is van Theater Utrecht. 

Behalve dat liefhebbers in de monumenten fraai authentiek schilderwerk of historische wandbekleding kunnen bewonderen, vinden er her en der tevens diverse optredens en activiteiten plaats: muziek en theater, proeverijen e.a.

Lancering programma
Het startsein voor de 33ste BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt donderdag 12 september gegeven tijdens een feestelijk openingsprogramma in Zierikzee op Schouwen-Duiveland.

Op vrijdag 13 september bezoeken in heel Nederland duizenden basisschoolleerlingen een monument in de buurt tijdens de Open Monumenten Klassendag. Op zaterdag 14 en zondag 15 september openen in bijna alle gemeenten van Nederland in totaal zo’n 5.000 monumenten gratis hun deuren voor het publiek.

De programmering zal begin juni tegelijkertijd met de livegang van een gloednieuwe landelijke website gelanceerd worden en is vanaf dan te raadplegen op www.openmonumentendag.nl.

De BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt jaarlijks in het tweede weekend van september georganiseerd door projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij.

Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek. De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, is in 2019 voor het vierde jaar hoofdpartner van de Open Monumentendag. 


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wiltec organiseert ontwerpwedstrijd mondkapjes op school

Nieuwe poedercoatings met antibacteriële eigenschappen

CNV en Doorzaam helpen flexwerkers met geldzorgen

Inschrijving opleiding Erfgoed Schilderen geopend

Glasstec verplaatst naar juni 2021


Naar archief >