Van Straalen gestopt als voorzitter MKB-Nederland • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Van Straalen gestopt als voorzitter MKB-Nederland


Tijdens de bestuursvergadering van MKB-Nederland heeft voorzitter Michaël van Straalen met onmiddellijke ingang zijn voorzitterschap van MKB-Nederland neergelegd. 

Na een periode van bijna twaalf jaar waarin hij zich – vanaf 2006 als vice-voorzitter en sinds 2013 als voorzitter – heeft ingezet voor de behartiging van de belangen van het midden- en kleinbedrijf, is hij van oordeel dat het moment is gekomen om terug te treden.In de afgelopen periode, waarin Nederland de diepste economische crisis uit de moderne geschiedenis doormaakte, heeft Van Straalen in politiek en polder de mkb-ondernemer prominent op de agenda gezet.

Dat het regeerakkoord van Rutte III zoveel aandacht heeft voor de belangrijke positie en specifieke problemen van het midden- en kleinbedrijf, kan voor een groot deel op zijn conto worden geschreven. De invoering van een mkb-toets en de komende aanpassing van het ontslagrecht en de loondoorbetaling bij ziekte, zijn voorbeelden van de successen die Van Straalen heeft bereikt.

Sterker profiel

Opdat MKB-Nederland ook in de toekomst succesvol is en blijft, vindt Van Straalen het van belang voortdurend te bezien op welke wijze het mkb in Nederland het beste kan worden gediend en wat zijn eigen rol daarin moet zijn. Hij is tot de conclusie gekomen dat MKB-Nederland een sterker profiel nodig heeft, dichterbij ondernemers. Binnen de samenwerking met VNO-NCW ervaart hij als voorzitter – naar eigen zeggen – te weinig ruimte om daaraan verder vorm en inhoud te geven.

Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) en afbouworganisatie NOA zijn – naar eigen zeggen – geschrokken van het plotselinge aftreden van Van Straalen. In de afgelopen periode was er regelmatig contact met hem om hem op de belangen van ondernemers in de afbouw te wijzen. Ook vinden beide organisaties dat MKB-Nederland te weinig “gezicht” toont in de samenwerking met VNO-NCW.

Voorlopig worden de taken van Michaël van Straalen waar genomen door twee vice-voorzitters en de directeur. Het voornemen bestaat om binnen twee maanden een nieuwe voorzitter te presenteren. In de pers laat directeur Leendert Jan Visser weten dat MKB-Nederland zich veel sterker gaat profileren. AFNL-NOA hoopt dat het niet bij woorden blijft en dat MKB-Nederland binnen de samenwerking met VNO-NCW in de nabije toekomst alle benodigde ruimte neemt om de belangen van MKB-ondernemers in de bouwnijverheid te kunnen behartigen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Banenplan moet duizenden schilders opleveren

Inspectie SZW deelt onterechte en te hoge boetes uit

Afbouw sluit cao in crisistijd

‘Maatwerk nodig bij verhoging AOW-leeftijd’


Naar archief >