Meldpunt Modelovereenkomsten ZZP • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Meldpunt Modelovereenkomsten ZZP


Vakbond FNV heeft een Meldpunt Modelovereenkomsten ZZP geopend. Sinds het verdwijnen van de VAR-verklaring leeft er bij zzp’ers veel onduidelijkheid over modelovereenkomsten.

 

Ook binnen de sector Bouw bestaan de laatste tijd veel vragen en signalen over de afschaffing van de VAR en over het werken met modelcontracten. Daarom heeft FNV een meldpunt in het leven geroepen voor de eigen leden.

Het Meldpunt is opgezet door FNV-vakbonden namens alle sectoren waarin veel zelfstandigen werken. Met dit meldpunt wil de FNV monitoren wat er goed gaat en wat er niet goed gaat. Op deze manier kan de bond goede voorbeelden helpen verspreiden en eventuele problemen concreet aanpakken.

De VAR gold als een verklaring van de Belastingdienst over de fiscale status van de zelfstandige. Een modelovereenkomst is in de eerste plaats een contract tussen opdrachtgever en zelfstandige. Maar de Belastingdienst verbindt nu een speciale status aan zo’n contract, namelijk vrijwaring van de opdrachtgever voor loonheffing.

De Belastingdienst toetst de overeenkomst dan ook alleen fiscaal en spreekt zich dus niet uit over alle andere bepalingen die partijen er soms in opnemen. Er kunnen dus ook bepalingen in het contract staan die niet redelijk of onjuist zijn. En dat is precies de reden waarom de FNV een meldpunt instelt.

1 reactie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


‘Corona laat zien: bescherm zzp’er beter’

‘Belastingvoordeel voor zzp’er moet verdwijnen’

Regering: ‘Eén basisverzekering alle arbeidsongeschikten’

Bouw loopt achter bij invoeren btw-id


Naar archief >