Ga naar hoofdinhoud

Jubileumboek ‘150 jaar verf’ van Zandleven


Zandleven Coatings vierde vrijdag 15 juni op de eigen locatie aan de Snekertrekweg in Leeuwarden met een groot feest dat het anderhalve eeuw bestaat. Hier werd ook het boek ‘150 jaar verf’ gepresenteerd.

Op 3 januari 2018 was het precies 150 jaar geleden dat Thomas Zandleven de koopakte voor een ‘schildersaffaire’ in Koog aan de Zaan ondertekende. Het zou het startschot zijn voor ‘150 jaar verf’ de titel van het boek dat ter ere van het jubileum van Zandleven Coatings is geschreven.

Vierde generatie

Directeur Waling Dijkstra overhandigde het eerste exemplaar van het boek, dat de honderden aanwezige gasten na afloop mee naar huis kregen, aan zijn drie dochters. “Dat jullie weten waar je vandaan komt.” Want hij is zelf al de vierde generatie Dijkstra die aan het roer staat. “Mijn voorouders hebben bloed zweet en tranen in dit bedrijf zitten. Dat is ook de reden dat ik het feest per se hier, op deze locatie, wilde houden. Aan de Snekertrekweg waar het allemaal sinds 1946 gebeurt.”

Dijkstra heeft, samen met historicus Pieter van der Ende, de geschiedenis uitgeplozen van Zandleven Coatings en de twee families die ermee verbonden zijn. Het resultaat is een schitterend geïllustreerd boek, dat niet alleen een overzicht geeft van de ontwikkeling die Zandleven Coatings de afgelopen 150 jaar heeft doorgemaakt, het schetst ook een tijdsbeeld. Er wordt stilgestaan bij personen, producten, projecten en andere bijzondere feiten en feitjes, die samen het verhaal van ‘150 jaar verf’ vertellen.

Geschenk van het personeel. Een kunstzinnige versmelting van ‘oud en nieuw’ uit de geschiedenis van Zandleven Coatings.

Friesche Schilderschool

De naam Dijkstra zou pas halverwege de vorige eeuw met Zandleven, dat in 1895 naar Leeuwarden was verhuisd, worden verbonden. Theunis Dijkstra vestigde zich eerst als schilder in Holwerd en rond 1900 nam hij de Friesche Schilderschool in Leeuwarden over en begon in 1908 ook verf te verkopen. In 1943 nam Th. Dijkstra Wzn, handelaar in verfwaren, de verfproductieactiviteiten van Zandleven – bij gebrek aan een opvolger – over, samen met nog wat andere verfmerken.

Wat in 1868 begon als een bescheiden schilderzaak in Koog aan de Zaan is in 150 jaar uitgegroeid tot een grote verffabriek in Leeuwarden die zich heeft gespecialiseerd in corrosiewerende coatings voor de industrie en offshore en deze naar meer dan 15 landen exporteert.

Foodfestival

Ook enkele van deze buitenlandse relaties waren aanwezig op het jubileumfeest, waarbij in een foodfestivalachtige sfeer kon worden genoten van mooie dranken en fijne spijzen. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Elske DeWall met band, terwijl Candy Dulfer  – met band – als uitsmijter van de avond de hoogste noten blies op haar saxofoon. Jaitske Feenstra, directeur van de VVVF (Nederlandse verf- en drukinktindustrie), overhandigde eerder tijdens het officiële gedeelte het bekende ‘blauwe bord’ aan Walling Dijkstra en van zijn personeel kreeg hij een schilderij van Klaas Lageweg waarbij ‘oud en nieuw’ van de vestiging in Leeuwarden in elkaar overlopen.

Zandleven groep

De Zandleven Groep bestaat tegenwoordig uit vier bedrijven. Zandleven Coatings is de hoofdvestiging, met natlakfabriek en laboratoria, in Leeuwarden. Ganzlin Beschichtungspulver GmbH in Duitsland maakt sinds 1998 onderdeel uit van de Zandleven Groep (belang van 70 procent) en produceert en verkoopt poedercoatings. Vanuit Leeuwarden wordt het dealerschap voor de Benelux behartigt door Zandleven Poedercoatings. Transocean Coatings, lid van het wereldwijde netwerk Transocean Association, richt zich op protective en marine (on- en offshore). Zandleven Engineering is het projectadvies- en inspectiebureau van de groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


TNO onderzoekt impact van zwart geschilderde wiek

Publieksprijs NSVP stevent af op fotofinish

FD Gazelle Award voor Mavro International

Marlies van Wijhe gaat de VVVF voorzitten

Kors viert jubileum met open dag


Naar archief >