Ga naar hoofdinhoud

Iconen en symbolen op Monumentendag


Open Monumentendag 2016, in het weekend van 10 en 11 september, staat in het teken van iconen en symbolen. In monumenten zie je ze overal: van binnen en van buiten, in schilderingen, ornamenten en reliëfs.

Daarmee wordt bij deze 30e editie van het evenement verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere extra betekenis, die zichzelf overstijgt. De monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben in het landschap of in de stad, zoals kerktorens, molens, stadhuizen en kastelen.

Iconen en symbolen

Monumenten staan stuk voor stuk symbool voor onze cultuur, nauw verbonden met onze individuele én nationale identiteit. Daarmee past het thema heel mooi bij deze jubileumuitgave van de Open Monumentendag ­­­– zelf immers ook inmiddels een icoon. Vele monumentale toppers of iconen van de afgelopen 30 jaar Open Monumentendag zullen met dit thema opengesteld worden.

Maar vanzelfsprekend zullen rond het thema, zoals ieder jaar, ook weer nieuwe monumenten voor het voetlicht worden gebracht. Met historische èn hedendaagse symbolen en iconen kan aandacht worden gevraagd voor zeer uiteenlopende gebouwen, maar ook voor accenten in het (straat)landschap en iconen en symbolen in de monumenten zelf.

Landelijke opening

Met het thema Iconen en symbolen sluit de Open Monumentendag ook aan bij het Jheronimus Bosch-Jaar 2016. Jeroen Bosch, die leefde van circa 1450 tot 1516, kan met recht de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland genoemd worden. Geboren als Jheronimus van Aken bracht de schilder zijn hele leven door in ’s-Hertogenbosch. Hij voelde zich zo verbonden met zijn stad dat hij vanaf circa 1488 zijn schilderijen begon te signeren met ‘Jheronimus Bosch’.

Al meer dan vijfhonderd jaar weet Jheronimus Bosch bewonderaars wereldwijd te boeien met zijn eigenzinnige symboliek en zijn verbeeldingskracht. Daarmee is ’s-Hertogenbosch, de stad van Jheronimus Bosch, een uiterst passende plek om in september 2016 de aftrap te geven van de 30e Open Monumentendag.

Programma’s

Circa 300 gemeenten zullen komend  jaar weer meedoen aan de Open Monumentendag. Gemeentelijke comités maken hun eigen programma op de zaterdag, de zondag of het hele weekend. Opengestelde monumenten en activiteiten staan rond 1 juli 2016 op www.openmonumentendag.nl. monumentendag

In aanloop naar de Open Monumentendag kunnen monumentenliefhebbers het Open Monument van de Maand bezoeken. Elke maand gaat er ergens in Nederland een monument gratis open. Informatie hierover staat eveneens op de website.

Open Monumenten Klassendag

Op de vrijdag voor de Open Monumentendag, op 9 september, is er ook in 2016 de Open Monumenten Klassendag, waarbij leerlingen uit de groepen 7/8 van basisscholen in het hele land monumenten bezoeken. Op donderdag 8 september wordt Open Monumentendag 2016 officieel geopend in ‘s-Hertogenbosch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


WTA-studiedag ‘Buitenverfsystemen op historische gebouwen’

Monumentale kraan krijgt lik verf

Video | Cloïn knapt monumentale Bergse voorgevel op

SchildersVAKTV | ‘Wij zijn dé gebroeders’

Karakteristieke Alphense Parkvilla krijgt schilderbeurt


Naar archief >