‘Maak eind aan wildgroei arbeidscontracten’ • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Maak eind aan wildgroei arbeidscontracten’


Veel schilders in Nederland werken als zzp’er of via een uitzendbetrekking. Of dit zonder meer zo blijft is de vraag, want de commissie Borstlap zal het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid adviseren ‘het mes te zetten in het woud aan arbeidsovereenkomsten’.

De commissie komt 23 januari met haar advies over de toekomstige regulering van de arbeidsmarkt. Nu al weet het Financieele Dagblad te melden dat Hans Borstlap, voorzitter van de breed samengestelde commissie, de wildgroei aan verschillende soorten arbeidscontracten een bedreiging noemt voor de rechtsstaat. Hij doelt daarbij volgens het FD met name op ‘slechte flex’. ‘We kunnen maatschappelijk en politiek niet hebben dat 2,2 miljoen mensen er een beetje bijhangen.’

Borstlap vindt daarentegen wel dat de ‘interne wendbaarheid’ binnen vaste contracten moet toenemen. Het verdienvermogen van de economie staat volgens hem onder druk door vergrijzing en daling van de productiviteit. Op het Labour Law Lands-festival pleitte hij daarom vorige week al voor een ‘universeel fundament’ aan bescherming voor alle werkenden, inclusief de groeiende groep zzp’ers en platformwerkers. Borstlap vindt dat niet alleen ouderdom, maar ook het onvoorziene risico van arbeidsongeschiktheid collectief moet worden afgedekt.


1 reactie

  • G. Westerhuis

    Inderdaad, het onvoorziene risico van arbeidsongeschiktheid ligt nu éénzijdig op het bordje van de werkgevers. En dat is dan weer de reden van het ‘woud aan arbeidsovereenkomsten’ en ‘doorgeschoten flex’ (zoals de vakbonden dat uiteraard noemen). Oorzaak en gevolg dus. Zo gaat dat nu eenmaal in de economie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zelfstandigen Bouw haalt bakzeil over schilderspensioen

De Betere Schilder: ‘Voorkom onnodige premie’

Schijnconstructies op zijn vroegst eind 2021 beboet

Strijd tegen verplicht schilderspensioen gaat door

SchildersVAKTV | Afplakken met dreunende bassen


Naar archief >