Ga naar hoofdinhoud

Los Angeles schildert asfalt tegen zon


De Californische stad Los Angeles is een proef begonnen met het schilderen van wegen met een verf die hitte terugkaatst. Dit nadat er al geëxperimenteerd is op parkeerplaatsen en in parken. De verf moet helpen de stad leefbaar te houden.

In Los Angeles loopt het kwik regelmatig op tot boven de 35 graden. En de voorspelling is dat dat steeds vaker zal gaan gebeuren. Dat is ongezond voor de bewoners en het kost enorm veel energie voor airconditioners en andere koelingsapparaten. De verf die nu wordt aangebracht, van de firma GuardTop, claimt dat het de temperatuur boven het oppervlak met wel 12 graden kan laten dalen, meldt de website phys.org. De gemeente Los Angeles deed al eerder proeven, maar nog niet eerder op de openbare weg.

Onderzocht wordt onder andere of de verf wel duurzaam is en niet door vervuiling snel aan effectiviteit inboet.

Eén reactie op “Los Angeles schildert asfalt tegen zon

  • Klaas de Wit

    Je kunt hier ettelijk veel vragen bij stellen, dat geldt zeker voor mensen die in deze branche werkzaam zijn. Zo: hoe zit het met de stroefheid van het wegdek, hoe is het gesteld met de spoorvorming; hoe is de hechting en duurzaamheid op ZOAB, wat gebeurt er bij krachtig remmen, hoe hecht de belijning, vragen en nog eens vragen.
    Asfalt behoeft per definitie niet zwart te zijn, in 1999 was er al de mogelijkheid om asfalt in lichte kleuren te bekomen (niet alleen rood).
    Het lijkt mij wel iets voor de werkgelegenheid, een tip voor mijnheer Trump.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


TNO onderzoekt impact van zwart geschilderde wiek

Publieksprijs NSVP stevent af op fotofinish

FD Gazelle Award voor Mavro International

Marlies van Wijhe gaat de VVVF voorzitten

Kors viert jubileum met open dag


Naar archief >