Liever een vrouw als schilder of behanger • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Liever een vrouw als schilder of behanger


Consumenten blijken in de meeste kluscategorieën een lichte voorkeur voor een mannelijke klusser te hebben, behalve in de categorie behangen en schilderen. Dit blijkt uit de Klusmonitor van Werkspot.nl. Het onderzoek is uitgevoerd door marktonderzoekbureau SAMR onder 1.353 respondenten.

 

De meeste consumenten hebben geen voorkeur voor een vakman of -vrouw voor hun klus. Van de mensen die wel hun voorkeur uitspreken, zegt 71 procent van de mensen het liefst een vrouwelijke behanger te hebben. Voor de categorie schilderen geldt dat van de mensen met voorkeur, 54 procent het liefst een vrouwelijke schilder inhuurt.

 

Een opvallend resultaat, temeer omdat de schildersbranche een door mannen gedomineerd sector is. Op de reguliere schildersopleidingen moeten vrouwelijke leerlingen met een loep gezocht worden. Alleen de opleiding restauratie- en decoratieschilderwerk is populair onder vrouwen. Huurders en kopers van woningen zullen zich dus in meer dan 9 van de 10 gevallen tevreden moeten stellen met een mannelijke vakman.

 

In de overige categorieën is de voorkeur voor een mannelijke klusser groter, aldus de resultaten van het onderzoek. Verder is onderzocht of consumenten vrouwen geschikt vinden voor werken in de bouw. Het blijkt dat vooral ouderen mensen vrouwen minder geschikt vinden voor werk binnen deze branche. 42 procent van de Nederlandse consumenten vindt dat vrouwen prima op de bouwplaats passen, tegenover slechts 27 procent van de 65-plussers die dit vindt. Daarnaast schatten vrouwen (47 procent) hun bouwvaardigheden hoger in dan mannen (37 procent).

 

8 reacties

 • Ik werk samen met mn vrouw, dat gaat uitstekend, je bent goed op elkaar afgestemd, en word als leuk en verassend door de klant ontvangen.

 • Astrid

  Ik ben al ruim 25 jaar (vrouwelijke)schilder, maar merk hier zelf erg weinig van.
  Mensen kijken nog steeds raar op als er een vrouwlijke schilder aan komt zetten.
  Ik hoop dat de klant er meer om gaat vragen dat er een vrouwlijke schilder aan de deur komt. Heb ik kans dat ik niet elke winter in de ww kom. Ik werk veel liever het hele jaar door.

 • nikbo

  ik ben ook een vrouwelijke schilder en bemerk bij mijn klanten ook een voorkeur voor
  een vrouw die komt klussen, behangen en/of schilderen. Ik kom om in het werk, winter en zomer. Alles via mond-op-mond reclame.
  Ik weet wel waarom een vrouw de voorkeur heeft… wij zijn makkelijker aanspreekbaar en niet zo gefocussed op alleen het werk. Als er opgeruimd moet worden dan kunnen wij ons makkelijker inleven in de wens van de klant vermoed ik

 • Een onderzoek onder Werkspot….. Mja laat maar, een niets zeggend onderzoek dus want echte vaklui zijn daar niet te vinden

 • @ Jeroen: voor wat het waard is: een onderzoek in opdracht van Werkspot, door een onderzoeksbureau, onder ‘woonconsumenten’. De al dan niet goede kwaliteit van de werkspot-bedrijven staat er dus buiten.

 • Gerard van Berkel

  “Werkspot” en soortgelijke sites zouden verboden moeten worden, deze sites verdienen geld over de ruggen van de kleine zelfstandigen. Hier draait het puur om prijs, kwaliteit komt op de laatste plaats. En laat je niks wijs maken dat dit niet zo is. 5 of 6 offertes dienen maar voor 1 ding…… laagste prijs !!

 • @jan maurits. Het komt vanuit werkspot, een naam waar zo’n mooie vaksite als schildersvak zich eigenlijk geheel buiten moet houden. De consumenten die werk op Werkspot aanbieden, die zoeken geen vakmensen maar prijsvechters iets wat gerard van berkel al aanhaalde.

  De uitkomst van dat onderzoek is gebakken lucht, als de rest van het onderzoek niet naar buiten wordt gebracht. Wie hebben ze onderzocht op basis waarvan etc etc etc Ik heb toevallig laatst een enquete opgesteld en daaruit bleek dat consumenten vooral op zoek zijn naar vakmensen en dat er heel vaak onvrede is ontstaan door prutswerk. Nogmaals dit onderzoek zegt totaal niets zonder enige onderbouwing.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Petra Baartman restaureert (veel) tegeltjes (video)

Patstelling in rechtbank rond ontslagen schilder

Graphenstone in race voor Innovation Award

Startersdag KvK op 10 maart


Naar archief >