Ga naar hoofdinhoud

Leden Zelfstandigen Bouw blijven bij Menzis


Alle leden van Zelfstandigen Bouw die verzekerd zijn bij Menzis, ontvingen de afgelopen weken het aanbod voor 2013. Daar hoort een korting op de premie bij. Ook leden die vanaf 2013 hun zorgverzekering bij Menzis willen onderbrengen, hebben zo'n voorstel gekregen. Een onaangename verrassing was dan ook dat Menzis twee weken geleden aan Zelfstandigen Bouw liet weten deze korting vanaf maart of april 2013 niet meer te kunnen geven.

Zelfstandigen Bouw heeft het kort geding tegen ziektekostenverzekeraar Menzis gewonnen. Volgens deze belangenbehartiger voor zzp’ers in bouw, hout en techniek blijven haar leden hierdoor in 2013 ten volle profiteren van de collectieve korting bij Menzis.

 

Volgens Zelfstandigen Bouw werd verzekeraar Menzis hierbij door de FNV onder druk gezet. Menzis liet Zelfstandigen Bouw namelijk weten dat vakcentrale FNV niet accepteert dat leden van Zelfstandigen Bouw (voorheen onderdeel van het FNV maar sinds kort zelfstandig) nog korting krijgen. Vakcentrale FNV wilde Menzis op deze wijze dwingen om op geen enkele wijze nog afspraken met Zelfstandigen Bouw te maken, beweert laatstgenoemde organisatie. Dit, als antwoord op het eerdere besluit van Zelfstandigen Bouw om uit de FNV te treden.

Reden voor Zelfstandigen Bouw om naar de rechter te stappen om Menzis aan zijn eerder gemaakte (kortings)afspraak te houden. De advocaten van Zelfstandigen Bouw en Menzis besteedden ruime aandacht aan de positie van de FNV. Menzis argumenteerde dat leden van Zelfstandigen Bouw geen rechten meer kunnen doen gelden doordat Zelfstandigen Bouw niet meer tot de FNV behoort. Advocaat Aram Vos zei namens Zelfstandigen Bouw dat nergens in het contract van Menzis en FNV en deelnemende bonden staat dat deze bonden tot de FNV moeten behoren. Ook bracht hij de nuance aan dat Menzis lang kon zien aankomen dat er een ‘nieuwe vakbeweging’ zou worden opgericht; het stond organisaties vrij daar wel of niet in deel te nemen.

Bovendien was er maandenlang overleg tussen Zelfstandigen Bouw en Menzis, steeds gericht op voortzetting van de samenwerking.De rechter liet doorschemeren dat Menzis niet op tijd de vage toezegging voor een ‘passende oplossing’ samen met Zelfstandigen Bouw had waargemaakt. En dat terwijl verzekerden op zeer korte termijn moeten weten waar zij aan toe zijn. Bovendien was het Menzis al sinds juni duidelijk dat Zelfstandigen Bouw geen deel bleef uitmaken van de FNV. Maar liever dan vonnis wijzen wilde de rechter dat partijen nog eens zouden overleggen. Daarvoor werd de zitting geschorst.

Druk overleg tijdens de schorsing leverde de overeenkomst tussen partijen op dat Menzis de leden van Zelfstandigen Bouw blijft verzekeren gedurende het jaar 2013. Menzis mag wel controleren of de verzekerden nog steeds lid zijn van Zelfstandigen Bouw. Maar de adresgegevens mogen voor niets anders worden gebruikt, zolang Zelfstandigen Bouw daar geen toestemming voor geeft.

Zelfstandigen Bouw is blij dat de belangen van verzekerden de doorslag hebben gegeven. “Dat was voor onze organisatie de inzet van het kort geding: voortzetting van de overeenkomst met Menzis, waarbij leden van Zelfstandigen Bouw een goede en voordelige ziekteverzekering kunnen afsluiten. Deze uitkomst in kort geding geldt voor alle leden die nu bij Menzis hun ziektekostenverzekering hebben lopen en ook voor leden die zich vóór 1 februari 2013 bij Menzis aanmelden. De collectieve voordelen gelden tot het eind van 2013”, aldus een woordvoerder.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Interesse in schildersvak lijkt te stijgen

Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen

Verfvlek van PPG-stakingen spreidt zich uit

Video | Op de MONUMENT-beurs in Den Bosch

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel


Naar archief >