Ga naar hoofdinhoud

Landelijke Schildersdag trekt 165 bezoekers


De Landelijke Schildersdag van de StudieClub Schilders (SCS) trok zaterdag jongstleden in totaal zo’n 165 bezoekers. De Friese SCS-afdeling organiseerde deze zeventigste editie en besloot het evenement te houden in Franeker.

“Franeker heeft genoeg aanknopingspunten om de verschillende activiteiten rond de landelijke Schildersdag 2017 te organiseren”, aldus dagvoorzitter Teije Benedictus. Het programma vond voornamelijk plaats in theater De Koornbeurs. De expositie van alle ingezonden werkstukken voor de vakwedstrijd was te zien in de Martinikerk. Ook kon een bezoek worden gebracht aan het Koninklijke Planetarium van Eise Eisinga.

Klik hier voor een beeldverslag van de dag.

Bakermat

Anton van Wezep, voorzitter van de centrale clubleiding (CCL). Hij vertelde dat de Vakgroep Schilders Fryslân één van ’s lands grootste SCS-studieclubs is. “Friesland is eveneens de bakermat van onze vakwedstrijden. Het was de directie van Eisma’s Schildersblad in Leeuwarden die zeventig jaar geleden de eerste landelijke vakwedstrijd voor schilders introduceerde. Kortom: Friesland is niet weg te denken bij onze activiteiten.”

De landelijke clubleiding doet, volgens Van Wezep, verwoede pogingen om de studieclubs in provincies en regio’s uit te breiden. Verder meldde hij dat de deelname van de scholen aan de vakwedstrijden geleidelijk wat terug loopt. Hij deed daarom een dringend beroep op de aanwezigen om de vakinstellingen te stimuleren deel te nemen aan de jaarlijkse wedstrijden en de opgaven in te bedden in het onderwijsprogramma.

Jelle Zijlstra, secretaris van de SCS-afdeling Fryslân, was de grote organisator van het event in Franeker en krijgt applaus uit de zaal.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van de vakwedstrijd is vast onderdeel van de jaarlijkse Schildersdag. Juryvoorzitter Gert Jan Nijsse nam dit weer voor zijn rekening. “Over het algemeen waren er in bepaalde categorieën minder inzendingen, maar de kwaliteit van de werkstukken was van het hoogste niveau. Het complete juryrapport is te vinden op de site van de StudieClub Schilders”, meldde Nijsse. In totaal werden door de vakjury meer dan 100 ingezonden werkstukken van verschillende disciplines beoordeeld.

Nijsse is bezig met de prijsuitreiking.

Ook was er een publieksprijs. Deze prijs werd aan het eind van de middag uitgereikt door oud-topschaatssprinter Jan Ykema, die tegenwoordig schilder van beroep is. De publieksprijs is na jaren weer in ere hersteld en een aanmoediging om dit onderdeel op een volgende Schildersdag voort te zetten.

Een uitgebreid van de Landelijke Schildersdag is te lezen in Eisma’s Schildersblad nummer 10, die volgende week verschijnt.

Lavina Melse, een van de prijswinnaars van de Vakwedstrijd. (Foto’s: Wouter Mooij en Edwin Fabriek)
Optreden van Spicks and Spacks, muziek van de BeeGees, met rechts schilder Rene Soethout.

 

 

 

 

 

 

 

Eén reactie op “Landelijke Schildersdag trekt 165 bezoekers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nimeto gastheer Landelijke Schildersdag in november

Potkwast 7: Schilderen met handen, hoofd én hart

Prijswinnaars landelijke Vakwedstrijd SCS

Voorselectie SchildersVakprijs 2022 online

Friese schildersbedrijven verder onder één naam


Naar archief >