Ga naar hoofdinhoud

‘Minder vrouwen met schilders- of glaszetbedrijf dan in 2013’


In de sector ‘Schilderen en glaszetten’ waren in 2013 ruim 12.353 mannelijke en 950 vrouwelijke ondernemers actief. Begin 2023 is dat bij de mannen gestegen naar 15.282 en bij de vrouwen gedaald naar 922. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de KvK.

Daarmee is het aandeel vrouwelijke ondernemers in de sector ‘Schilderen en glaszetten’ iets gekrompen van ruim 6% naar krap 6%, constateert de Kamer van Koophanderl (KvK).

Schildervak.nl constateerde al in 2017 dat vrouwelijke schilders in Nederland een zeldzaamheid zijn terwijl het vak onder vrouwen in Scandinavië veel gangbaarder is.

Krappe arbeidsmarkt

Bij Jan Maurits Schouten, tot voor kort hoofdredacteur van vakblad SchildersVakkrant, wekken de nieuwe KvK-cijfers verbazing: ‘Mijn waarneming is dat er juist een lichte maar duidelijke groei in het aantal vrouwen in het schildersvak is. Over de hele linie. Twintig jaar geleden was een vrouwelijke schilder echt zeldzaam, tegenwoordig zie je ze vaak tussen de mannen op de steiger staan en tussen mannelijke leerlingen op de schilderopleidingen.”

Schouten denkt dat de krappe arbeidsmarkt op dit moment een rol kan spelen in het dalende aantal vrouwelijke zzp’ers. “Parttime werken is in het schildersvak niet echt gangbaar maar met het enorme personeelstekort van dit moment zullen werkgevers ook eerder sturen op het binnenhalen van kwalitatief goede vakmensen.”

“Als full time werken niet meer standaard een voorwaarde is kan het voor vrouwelijke schilders ook zorgen voor een andere afweging en is een loondienstverband wellicht net zo aantrekkelijk. Echt de tijd nemen om kwalitatief goed schilderwerk te leveren, is een reden die wij veel horen bij startende zelfstandigen. Dan wordt vaak op een uurtje extra werken niet gekeken”, aldus Schouten.

Een vrouwelijke ondernemer in de schildersbranche in actie

Weinig vrouwelijke ondernemers in de bouw

Van het totaal aantal ondernemers in Nederland is 37,3 procent vrouw, veel van hen zijn werkzaam in de zakelijke dienstverlening, zorg, onderwijs, creatieve beroepen en marketing en communicatie, blijkt uit het KvK-onderzoek.

In de beroepen waar we traditioneel veel mannen in zien blijft de opkomst van vrouwelijk ondernemers nog achter, concludeert de KvK. En dat is jammer, want veel beroepen zijn prima geschikt voor vrouwen maar wellicht maakt onbekend ook onbemind’, stelt de organisatie.

Zo is het aantal vrouwen dat kiest voor een eigen bedrijf in de bouw nog steeds heel erg laag. In 2013 werkten er ruim 142.000 ondernemers in de bouw, 5,5% van hen was vrouw. Begin 2023 is het aantal ondernemers in de bouw gestegen tot bijna 248.000 ondernemers en is het aantal vrouwen in deze sector gedaald tot 4,3%.

Ook het aantal starters laat een vergelijkbaar beeld zien, dat schommelt tussen de 2,0 en 2,6%. Ruim 97% van de starters in de bouw is nog steeds man.

Dit beeld is niet voor alle deelsectoren hetzelfde. In de deelsector ‘Projectontwikkeling’ zien we nog een kleine groei van 1 procent als het gaat om het aantal vrouwelijke ondernemers, voor alle andere deelsectoren in de bouw zien we een gelijkblijvend percentage of een krimp, oplopend tot een afname van 3 procent onder vrouwelijke ondernemers in de sectoren ‘Leggen van elektriciteits- en telecommunicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


TNO onderzoekt impact van zwart geschilderde wiek

Publieksprijs NSVP stevent af op fotofinish

FD Gazelle Award voor Mavro International

Marlies van Wijhe gaat de VVVF voorzitten

Kors viert jubileum met open dag


Naar archief >