Ga naar hoofdinhoud

Kritiek Actal op nieuwe loonaangifte


Het adviescollege Actal heeft de Kamer negatief geadviseerd over het voorstel om tot een eenduidige loonaangifte te komen. Op zes punten laat Actal weinig heel van de plannen van minister Donner en staatssecretaris De Jager, zo meldt het Financieele Dagblad.
Het adviescollege toetsing administratieve lasten, Actal, heeft de Kamer negatief geadviseerd over het voorstel om tot een eenduidige loonaangifte te komen. Op zes punten laat Actal weinig heel van de plannen van minister Donner en staatssecretaris De Jager, zo meldt het Financieele Dagblad.

Actal weegt alle politieke voorstellen op de effecten op de administratieve lasten. Bij de eenduidige loonaangifte hopen de betrokken bewindslieden een jaarlijkse besparing van 17 miljoen euro te bereiken voor de werkgevers. Hiervoor is een eenmalige investering nodig van 9 miljoen euro in de aanpassing van de automatiseringstrajecten. 

Het voordeel van eenduidige loonaangifte ligt ook bij uitkeringsinstanties als UWV en gemeenten, die veel eenvoudiger kunnen zien welk dagloon iemand in een bepaalde periode heeft genoten en op basis daarvan een uitkering verstrekken. Als er nu bijvoorbeeld met terugwerkende kracht loonsverhogingen worden gegeven, vergt dat vaak extra navraag bij de werkgevers over het precieze loon in de betrokken maanden, aldus het Financieele Dagblad.

Volgens Actal zullen de financiële en administratieve voordelen nauwelijks merkbaar zijn, want ze zijn voor een deel al geautomatiseerd. Voor een nog groter deel zijn de voordelen ook nog niet zeker gesteld in het voorstel. De eenmalige investering van 8,6 mln euro staat daarentegen al wel vast. Lees hier de brief die Actal aan de Tweede Kamer schreef.

Blok

De Kamer heeft juist voor het Kerstreces al een motie van VVD-er Stef Blok aangenomen om het Koninklijk Besluit tegen te houden waarmee de eenduidige loonaangifte al per 1 januari van dit jaar in wetgeving zou kunnen worden opgenomen. Over ruim een week houdt de Kamer nu een hoorzitting, waarvoor onder andere UWV en de Belastingdienst zijn uitgenodigd en nu vermoedelijk ook Actal een uitnodiging kan verwachten.

Volgens Blok betreft de argwaan bij dit plan vooral het UWV. "Vorig jaar bleek dat het UWV euro 90 mln besteed aan de automatisering van de WGA, zonder dat het iets heeft opgeleverd. Het UWV heeft een heel slechte track record als het om automatiseren gaat."

Het plan om tot eenduidige loonaangifte te komen loopt parallel aan het wetsvoorstel om tot een eenvormig loonbegrip te komen. Nu worden voor verschillende afdrachten en premies ook verschillende loonbegrippen gebruikt. Actal adviseert in die zin dat het kabinet beter eerst complexe regelgeving kan aanpakken en vervolgens pas kan overgaan tot automatiseren. Blok: "Zoals wel vaker probeert dit kabinet complexe regelgeving weg te werken via een automatiseringsoplossing."

Bron: Financieele Dagblad


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Heimtextil gaat niet door in januari

Update van factsheet Lichamelijke Overbelasting

Webinar over ‘Vervroegd Uittreden’ en ‘Generatiepact’

Vliegtuigen kampen met afbrokkelende verf

Uitreiking Nationale SchildersVakprijs 2021 terugkijken


Naar archief >