Ga naar hoofdinhoud

Kabinet stelt naleving Wet DBA uit


Zzp’ers hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken over nieuwe wet- en regelgeving voor zelfstandigen. De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) wordt tot in ieder geval 2018 uitgesteld.

 

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft bepaald dat de Belastingdienst zzp’ers en hun opdrachtgevers niet af zal rekenen op hun onderlinge verhouding. Alleen degenen die er een potje van maken, met aan fraude grenzende praktijken, blijft Wiebes volgen en waar mogelijk vervolgen.

 

De wet was bedoeld om beter onderscheid te maken tussen zelfstandigen zonder personeel en mensen in loondienst, en om schijn zelfstandigheid tegen te gaan. ‘Waar het ons om ging, is het bestrijden van schijnzelfstandigheid. Daar is iedereen het mee eens. Maar het is niet onze bedoeling om ondernemers te beknotten’, aldus minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

 

Wiebes ondervond veel druk vanuit de Tweede Kamer en maatschappelijke organisaties. Er werd alom geconcludeerd dat de Wet DBA niet de gewenste duidelijkheid verschaft voor opdrachtnemers en opdrachtgevers.

 

Met de door de Belastingdienst beoordeelde modelcontracten moest vooraf de arbeidsverhouding worden vastgesteld, zodat zelfstandigen of werkgevers niet worden verrast met naheffingen vanwege schijnzelfstandigheid.

 

Staatssecretaris Wiebes gaat de komende periode de knelpunten van de wet oplossen. Intussen wordt de handhaving van de wet uitgesteld en deelt de Belastingdienst geen boetes uit en legt geen naheffingen op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


FNV wil miljoenen voor Bouwplaats-ID

Zzp’ers komen er bekaaid af, zegt De Betere Schilder

Opschorting handhaving Wet DBA verlengd

Zzp-verhouding via een app

‘Regeerakkoord straf op zzp-schap’


Naar archief >