Jongerenakkoord in Rotterdam getekend • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Jongerenakkoord in Rotterdam getekend


De Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie), jongerenorganisatie Vakbroeders en vijf partners in de schilders- en onderhoudsbranche hebben gisteren een jongerenakkoord getekend. Gezamenlijk bieden zij 38 jongeren uit Rotterdam een stage- of leerwerktraject aan.

Door het afsluiten van het Jongerenakkoord zorgt Vakbroeders er samen met partnerbedrijven Kloet Onderhoud, Willems Vastgoedonderhoud, Hoftijzer, Smits Vastgoedzorg en De Goede Vastgoedonderhoud voor dat meer jongeren duurzaam aan de slag kunnen als vakman of –vrouw.

Een kwart van de schilders in de schildersbranche is ouder dan 55 jaar. Daardoor is de uitstroom in de sector straks groter dan de instroom. Tegelijkertijd neemt de vraag naar professionele schilders toe. Dit leidt op den duur tot een tekort. Daarom motiveert Vakbroeders jonge werklozen om in de schildersbranche te stappen.

Voor de jongeren betekent het dat zij een vak leren in combinatie met het behalen van een startkwalificatie of certificaat en duurzaam doorstromen naar een baan in deze branche. De onderhoudsbedrijven investeren graag in deze vakkrachten van de toekomst. Het Vakboeder-project loopt al langer, ook met deze schildersbedrijven, zowel in Rotterdam als in Den Haag. Het akkoord met de gemeente bevestigt de interesse van de overheid in dit soort projecten. In 2016/2017 biedt Vakbroeders met partners stage- of leerwerktrajecten aan voor 60 Rotterdamse jongeren, voornamelijk jongeren uit Rotterdam Zuid, met als doel een baan op de reguliere arbeidsmarkt.

Vakbroeders wil een stevige toekomst voor jongeren en voor het vakmanschap. Daarom creëren zij samen met partners in de schilders- en onderhoudsbranche en het onderwijs stage-, leerwerk- en werkervaringsplekken voor jongeren van 16 t/m 27 jaar in hun eigen wijk of stad. Het vak leren de jongeren van ervaren leermeesters en docenten. Daarnaast kunnen jongeren rekenen op een social coach die ondersteuning biedt op werk, school en privé.

Vakkrachten van de toekomst

Met het actieplan ‘Jongeren aan de slag’ zet gemeente Rotterdam deze collegeperiode hoog in op de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Veel Rotterdamse jongeren hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt en zijn op zoek naar werk. De gemeente zorgt er met initiatieven, zoals het afsluiten van Jongerenakkoorden tussen werkgevers en onderwijs, voor dat de samenwerking tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs gestimuleerd wordt.

Jongeren gaan direct bij een werkgever aan de slag waardoor bedrijven kennis maken met deze jongeren. Ook worden jongeren opgeleid tot vakkrachten van de toekomst en de lijn naar werk is direct gelegd. In 2016 heeft het programma ‘Jongere naan de slag’ ruim 523 jongeren naar werk begeleid onder andere door het afsluiten van Jongerenakkoorden. Op dit moment zijn er twintig afgesloten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.