Ga naar hoofdinhoud

Jaarrekening voor zzp’ers niet nodig


‘Als zzp’er dien je aan het einde van het jaar een balans- en winst en verliesrekening op te laten stellen. Meestal doet je boekhouder of accountant dat. De balans betreft de stand van zaken op 31 december. Hierop staan bezittingen (inventaris, vorderingen en liquide middelen) en schulden (te betalen omzetbelasting, lening, eigen vermogen, crediteuren)’, aldus Brink van zzp-boekhouder.nl.

Veel zelfstandigen zonder personeel laten onnodig een jaarrekening opmaken. Onnodig zegt Peter Brink, oprichter van zzp-boekhouder.nl, op Z24.nl, website voor het mkb.

Uit het boekhoudpakket van de boekhouder komt ook de winst- en verliesrekening waarop omzet (exclusief btw) staat en kosten (exclusief btw) staan. Deze bedragen neemt de boekhouder over in de aangifte Inkomstenbelasting. Brink: ‘Je hoeft dus niet akkoord te gaan met het voorstel van de boekhouder om  specifiek een jaarrekening op te stellen. Zo’n jaarrekening is een boekwerkje met een uitgebreide balans- en winst- en verliesrekening -met toelichting en kengetallen- en kost vele honderden euro’s.’

Volgens Brink is de jaarrekening niet noodzakelijk om aan je verplichtingen aan de fiscus te voldoen. Wel kan de jaarrekening handig zijn in andere situaties. Banken nemen niet altijd genoegen met de uitdraai van de balans-  en winst- en verliesrekening bij de aanvraag van een lening of hypotheek. In dat geval kan je boekhouder alsnog de jaarrekening opstellen en stuurt hij daarvoor een factuur.

Bron: Z24


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Olijslager Groep neemt Glas-LinQ over  

Schilderslonen stijgen met meer dan tien procent

Compensatieregeling eHerkenning voor ondernemers verlengd

Eén op de vijf burgers ergert zich aan vaklieden bij hen thuis

‘Afschaffing bpm-vrijstelling slecht voor ondernemer’


Naar archief >