Ga naar hoofdinhoud

Ivan de Verschrikkelijke inspireert Job bij WorldSkills


Liefde is niet te koop en een wereldtitel ook niet. Dat beseft Job Budding (19), die vanaf eind deze week hoge ogen probeert te gooien bij de beroepenwedstrijd WorldSkills in Kazan. De inzet: wereldkampioen schilderen worden. Eén van zijn troeven is de vrije opdracht met de titel ‘Love is not for sale’.

Schilderdocent Teus van Toorn en Job Budding

Zijn idee voor dit onderdeel moest tot nu toe geheim blijven, maar Schildersvak.nl heeft de primeur foto’s ervan te publiceren. Job heeft zich laten inspireren door de legende van Ivan de Verschrikkelijke, die de Tartaarse prinses Suyumbike ten huwelijk vroeg. Zij weigerde, tenzij Ivan een imposant hoge toren wist te bouwen in zeer korte tijd. Daarin slaagde hij wonderwel, maar nadat Suyumbike de toren had beklommen, sprong zij naar beneden. Haar hart was niet te koop.

De draak op het paneel symboliseert de beschermer van Kazan. De skyline bevat de belangrijkste gebouwen van de stad, zoals de Kazan-piramide, de Kul Sharif-moskee en de Söyembikä-toren. Ook de Russische driekleur is in het ontwerp vervat. ‘In deze opdracht wil ik oude en nieuwe technieken laten zien die gerelateerd zijn aan Kazan en haar verleden. Denk aan kalkverf, gouden tinten, een betonlook en sjablonering.’

Of het zal leiden tot een mooie klassering, weten we volgende week. WorldSkills is gisteren begonnen en duurt tot en met dinsdag. Job kroonde zich in maart tot Nederlands schilderskampioen en maakt nu deel uit van Team NL, waarin ook de neusjes van de zalm van onder meer de kappers-, bloembinders-, koks- en lassersopleiding zijn vertegenwoordigd. In de Kazan Expo, ter grootte van enkele voetbalvelden, strijden zij binnen hun eigen vak om de felbegeerde wereldtitel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Finale NK schilderen volgend jaar in Utrecht

Amy Bishop ziet af van EK schilderen

Directeur WorldSkills International overleden

Uitblinken op millimeterniveau

Budding grijpt naast excellentie-medaille


Naar archief >