Inspectie SZW gaat RI&E meer controleren • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Inspectie SZW gaat RI&E meer controleren


Inspectie SZW kondigt aan dat er vanaf 1 oktober 2021 steviger bij bedrijven gecontroleerd zal worden op het hebben en actueel houden van de verplichte Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).

Dit verscherpte controlebeleid was ook al voor 2020 aan de orde, maar heeft door corona de nodige vertraging gekend. Er bestaat dus een gerede kans dat meer schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven een dergelijke controle kunnen verwachten.

Het is daarbij belangrijk dat zij kunnen aantonen dat ze een RI&E hebben. Misschien nog wel belangrijker is, dat deze ook up-to-date moet zijn, inclusief het bijbehorende Plan van Aanpak. Een RI&E met Plan van Aanpak is wettelijk verplicht voor bedrijven met personeel. 

Mocht een bedrijf nog geen (up-to-date) RI&E hebben tijdens een controle door de Inspectie SZW, dan kan dit eventueel leiden tot een boete. Daarnaast moet worden bedacht dat als er een werknemer arbeidsongeschikt wordt door en/of op het werk, verzuimverzekeraars in toenemende mate bepalingen in hun polis hebben opgenomen dat bij het ontbreken van een RI&E er geen uitkering verstrekt wordt.

Het is dus belangrijk dat een onderneming een goede RI&E heeft met een actueel Plan van Aanpak, want anders kan dit onverhoopt veel geld kosten. Bedrijven die hulp of advies nodig hebben bij het opstellen van een RI&E, kunnen onder andere terecht bij Steunpunt RI&E, branchverenigingen als OnderhoudNL en de Betere Schilder of de Arbodienst

De RI&E is al sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers (uitgezonderd zzp’ers). Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel van de RI&E. Dat staat in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).

Organisaties met ten hoogste 40 uur arbeid per week (alle werknemers bij elkaar opgeteld) zijn ook verplicht een RI&E op te stellen. Zij kunnen gebruik maken van een branche RI&E instrument maar zij mogen in plaats daarvan ook gebruik maken van de ‘Checklist Gezondheidsrisico’s’. Dit is een verkorte versie van de RI&E.

Bekijk hier of uw bedrijf RI&E-plichtig is.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Slot ‘De schilder kon alles’: het genie van Beekman

Maiskolf publiekslieveling jaarlijkse tankprijs

Van Wijhe Verf sluit partnerschap met Goodshipping

SchildersVakopleiding mag zelf instructeurs scholen

KOMO-certificaat voor circulair biocomposiet gevelbekleding


Naar archief >