Hogere boetes voor ontbrekende RI&E • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Hogere boetes voor ontbrekende RI&E


De Inspectie SZW krijgt meer mogelijkheden bij het opleggen van boetes. Niet alleen wanneer inspecteurs onderzoek doen na bedrijfsongevallen maar ook bij preventieve bedrijfsbezoeken. De boete voor het ontbreken van de RI&E is verhoogd en vanaf nu kan ook het niet hebben van een plan van aanpak direct worden bestraft.

Sinds afgelopen zomer zijn er meer verschillende tarieven voor overtredingen, waarbij de hoogte van het boetebedrag afhangt van de omstandigheden en de ernst van het letsel. Voorheen werden bedrijfsongevallen waarbij sprake was van ziekenhuisopname of blijvend letsel beboet,

Maar het maakt nogal een verschil of iemand wordt opgenomen voor een gebroken been of voor een dwarslaesie. Daarom wordt er qua boetehoogte meer gevarieerd; hoe ernstiger het letsel hoe hoger de boete. Deze wijziging is het gevolg van een aantal rechterlijke uitspraken.

De Inspectie SZW wil echter dat er ook meer aan het voorkomen van ongevallen wordt gedaan. Daarom worden bedrijven die de risico’s niet goed in kaart gebracht hebben harder aangepakt.

Het ontbreken van een goede RI&E levert een boete van €4.500 op (dit was: € 3.000). Want – hoewel het iets beter lijkt te gaan – nog steeds heeft de helft van alle bedrijven geen RI&E. Ook de boete voor het ontbreken van een plan van aanpak is verhoogd van €750 naar €3.000.

Wat nieuw is in de aanpak van deze overtredingen, is dat een bedrijf dat tijdens het bedrijfsbezoek niet beschikt over een RI&E of een plan van aanpak direct een boete kan krijgen. Tot afgelopen zomer bleef dit in eerste instantie bij een waarschuwing of kennisgeving. Werd hierna opnieuw dezelfde overtreding vastgesteld bij het bedrijf dan volgde pas een boete.

Bedrijven die aan de slag willen met het bestrijden van risico’s op de werkvloer staan er niet alleen voor. Om de RI&E uit te voeren zijn veel gratis tools beschikbaar, die rekening houden met verschillende soorten werkzaamheden en bijbehorende risico’s. Een schilder loopt immers andere risico’s dan een vloerenlegger. Experts kunnen met hun kennis helpen bij het in kaart brengen van de risico’s en het kiezen van praktisch uitvoerbare maatregelen.


Deel via:

3 reacties

 • Klaas de Wit

  De Beleidsregel boeteoplegging Arbo wetgeving is per 23 juli 2019 gewijzigd: u krijgt nu eerder een hogere boete. Deze zijn per categorie als volgt :
  » RI&E-plichten onvoldoende nageleefd? Van categorie 4 naar
  5: max. 4.500 euro (was 3.000).
  » Geen RI&E? Dat is nu een overtreding met directe boete.
  Van categorie 2 naar: max. 3.000 euro (was 750).
  » Geen plan van aanpak? Overtreding met directe boete. Van
  categorie 2 naar: max. 3.000 euro (was 750).
  » Geen RI&E én geen plan van aanpak?
  Eén overtreding: geen RI&E.
  » Andere tekortkomingen RI&E en/of plan van aanpak? Van
  categorie 2 naar max. 1.500 (was 750).
  De boete voor slechte naleving van de RI&E bij werken met
  gevaarlijke stoffen stijgt ook een categorie. Maar pas na
  een waarschuwing of aanwijzing.
  Bron: arbo 9/2019, pag. 6

 • Klaas de Wit

  Voor dit onderwerp wordt ter lezing aanbevolen het artikel:
  Laat de RI&E leven. Volledig, betrouwbaar en actueel. J. Smid;
  arbo (95) ’19 nr. 9 sept. ISSN 1571-4152, p. 20-21
  l


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Duivens bedrijf komt met opblaasbaar tussenscherm

CO2-footprint in Wijzonol Levensduurverwachting Tool

SchildersVAKTV bij jongste schilderondernemer Dylan (17)

Boek over overdracht familiebedrijven

Ook Caparol binnenkort in gerecyclede verfemmer


Naar archief >