Handtekeningen tegen 'Social Dumping' • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Handtekeningen tegen ‘Social Dumping’


Een FNV-delegatie biedt vandaag in Brussel de Europarlementariërs Agnes Jongerius en haar collega Elizabeth Morin-Chartier 8.500 handtekeningen als protest tegen ‘Social Dumping’. Men wil een betere, strengere Detacheringsrichtlijn die misbruik ervan voorkomt.

In Nederland leidt de huidige Detacheringsrichtlijn tot oneerlijke concurrentie met als gevolg dat mensen vervangen worden door nieuwe collega’s uit landen met goedkopere arbeidsvoorwaarden, stelt het FNV.  In Brussel zal de delegatie het gesprek aangaan met Europarlementariërs die kritisch zijn over aanpassingen op de detacheringsrichtlijn.

In twee maanden tijd hebben 8.500 mensen én het voltallige FNV Ledenparlement  zich uitgesproken tegen Social Dumping en vóór het sociale gezicht op de werkvloer. Niels, bouwvakker, en zijn collega flexwerker Brian bieden de handtekeningen aan. Voorafgaand daaraan halen zij op het Binnenhof nog een handtekening op: die van minister Asscher.

Met de actie wil de FNV bijdragen aan een betere, strengere Detacheringsrichtlijn die misbruik ervan voorkomt. Vandaag is hierover een expertmeeting in het Europees Parlement. Een aantal met name Oost-Europese landen wil dat de richtlijn zo blijft. Maar werknemers en vakbonden uit Oost- en West-Europa zijn eenduidig in hun standpunt: de aanpassing moet er komen.

Misbruik richtlijn

FNV vicevoorzitter Catelene Passchier: “Veel arbeidsintensieve sectoren hebben last van deze problematiek. Vervoer, de agrarische sector, maar vooral de bouwsector wordt hard geraakt door misbruik van de Detacheringsrichtlijn. Kijk naar de misstanden bij de bouw van de A2 en A4, waar werknemers uit allerlei landen werden uitgebuit. Verbetering van de richtlijn moet oneerlijke concurrentie in Nederland en verlies van echte banen voorkomen. De vakbonden, ook in Oost Europa, zijn het met ons eens. Nu de regeringen nog.”

Agnes Jongerius en haar collega Elizabeth Morin-Chartier zullen verhalen horen uit de bouw: over Kroatische medewerkers die op straffe van ontslag op staande voet  de helft van hun salaris moesten inleveren  en nu in een juridisch gevecht verwikkeld zijn met hun (oud-)werkgever. Uit de agrarische sector, over  de behandeling en uitbuiting van Poolse medewerkers in Nederland. En van Dirk, steigerbouwer, die dagelijks geconfronteerd wordt met andere gezichten en  andere talen op de werkplek, waardoor de werkcontinuïteit, arbeidsomstandigheden en de veiligheid steeds verder onder druk staan.

Gelijk loon voor gelijk werk

Hun persoonlijke getuigenissen maken meteen duidelijk waarom de Detacheringsrichtlijn verbeterd moet worden. Zonder krachtige Europese minimumnormen blijven schijnconstructies, postbusfirma’s en verdienmodellen over de hoofden van werknemers heen, mogelijk. Daarom staan alle Europese vakbonden, uit West- èn Oost-Europa, voor gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek. Vertegenwoordigers van de EFBH (de Europese beroepsfederatie voor de Bouw) en de ETF (vergelijkbare organisatie voor de Transportsector) sluiten aan.

De FNV vraagt Jongerius en Morin-Chartier om de persoonlijke getuigenissen van de werkplek mee te nemen en om ervoor te zorgen dat deze misstanden voortaan geen dagelijkse praktijk meer kunnen zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Was de Dag van de Afwerking wat? (video)

‘Pensioen na 45 jaar mogelijk’

FNV: ‘Dag van veiligheid in bouw goed begin’

Wajongers geven politici lege portemonnee

Brochure ‘Bouwen doen we samen’ naar Den Haag


Naar archief >
.