Ga naar hoofdinhoud

Gouden tijden voor beunhazen door tekorten in bouw


Door de grote tekorten in de bouw keren veel mensen zich tot beunhazen om klussen in en om het huis op te knappen. Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw, waarschuwt consumenten daarom goed te kijken met wie ze in zee gaan. "Iemand die direct kan beginnen, daar moet je argwaan tegen hebben", zegt hij op RTV Utrecht.

Het aantal geschillen tussen particulieren en bedrijven is flink gestegen. Dat is vooral zichtbaar in de bouw. Bij rechtsbijstandsverzekeraar DAS staat de teller nu al op 4800 geschillen, waar dat er eind vorig jaar 4000 waren.

En dat merkt ook Verhoef. “Dat klinkt wel bekend. In een tijd waarin er veel vraag is naar vakmensen en weinig aanbod, dan steken de beunhazen weer de kop op”, reageert de voorzitter van Zelfstandigen Bouw in een uitzending van RTV Utrecht.

Dat er een tekort aan vakmensen is, heeft volgens Verhoef twee oorzaken. De eerste gaat al even terug, namelijk de economische crisis van 2009. “Toen zijn maar liefst 80.000 mensen uit de bouw verdwenen. Die zijn bij lange na niet teruggekomen”, stipt hij aan. De tweede oorzaak zit hem meer in een cultuurverandering, legt Verhoef uit. “Wij vinden het in Nederland allemaal niet meer zo fantastisch als je zoon of dochter bouwvakker wordt.”

Maar hoe kom je in deze tijd dan toch aan een goede schilder, stukadoor of timmerman? “Die zijn er natuurlijk nog, maar ze worden wel steeds schaarser.” Het is daarom van belang goed te kijken wie in huis haalt, aldus Verhoef. Daarom heeft Zelfstandigen Bouw een keurmerk opgezet voor vakmensen. “Dus je kunt bijvoorbeeld kijken of iemand dat heeft. En daarnaast kun je natuurlijk het internet afspeuren naar beoordelingen die iemand heeft gekregen, of gewoon ouderwets afgaan op mond-tot-mondreclame.”

Schilderen

Het gaat daarbij volgens Verhoef niet alleen maar om vakkennis. “Je wilt natuurlijk niet zomaar iemand die goed kan schilderen. Het is ook belangrijk dat iemand betrouwbaar is, afspraken nakomt en eventuele klachten netjes afhandelt. Dat soort dingen”, vertelt hij. Ook moet je niet te veel vertrouwen op mensen die meteen beschikbaar zijn. “Het is momenteel zo druk in de bouw. Als iemand dan heel weinig opdrachten heeft liggen, mag je wel vermoeden dat je niet te maken hebt met een vakman.”

Met de tekorten in de bouw hebben we nog wel even te maken, denkt Verhoef. Daarvoor is vooral veel nieuwe aanwas nodig. “Dus het zou ontzettend fijn zijn als mensen het vak weer meer gaan waarderen. Maar dan is er wel een omslag nodig in het denken van ouders en jongeren zelf, dat zij weer trots zijn op het werken in de bouw. Want daar is alle reden voor.”


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Olijslager Groep neemt Glas-LinQ over  

Schilderslonen stijgen met meer dan tien procent

Compensatieregeling eHerkenning voor ondernemers verlengd

Eén op de vijf burgers ergert zich aan vaklieden bij hen thuis

‘Afschaffing bpm-vrijstelling slecht voor ondernemer’


Naar archief >