Ga naar hoofdinhoud

Glazen Koets van Koningshuis bekroond


Meesterschilder D. Pouwels v.o.f. uit Ossenzijl is de overall-winnaar van de Nationale SchildersVakprijs 2015. Pouwels won niet in zijn eigen categorie. Daarvoor was het project van deze vakspecialist té bijzonder: De Glazen Koets, eigendom van het Koninklijk Huis.

Klik hier voor een uitgebreid beeldverslag van de prijsuitreiking

De Gouden Koets zal, zoals bekend, de komende jaren worden gerestaureerd. Vanaf komend jaar zal de koning op de derde dinsdag van september naar de Staten-Generaal rijden in een ander schitterend rijtuig: De Glazen Koets uit 1826. Deze koets werd in de afgelopen jaren geheel gerestaureerd. Daar zijn verschillende deskundigen en vakmensen bij betrokken geweest.

Een belangrijke rol was weggelegd voor Dick Pouwels. Hij tekende voor het zeer verfijnde verguldwerk (de details van het houtsnijwerk moeten maximaal bewaard blijven bij het ‘beplakken’ met velletjes 24 karaats goud), het hyperstrakke bieswerk (met een penseel worden biesjes getrokken) en vooral het ongekend spiegelende lakwerk (de panelen werden kaalgemaakt en daarna zeker 15 keer gelakt, voor een extreem ‘bolle’ glans).

NSVP_2015_Overall-Winnaar
Dick en Ruben Pieter Pouwels nemen de award in ontvangst als overall-winnaar van de Nationale SchildersVakprijs 2015.

Niet gewoon

De uitreiking van de Nationale SchildersVakprijs 2015 vond donderdag 29 oktober plaats in Klooster Bethlehem in het Brabantse Haren. De vakjury prijst schilderwerk aan De Glazen Koets als het beste vakwerk van het afgelopen jaar, maar constateert tegelijk dat er niet meer van ‘gewoon’ schilderwerk sprake is. Er is geen tweede opdrachtgever in Nederland te bedenken die zo’n project mogelijk kan en wil maken.

NSVP_2015_winnaars_Decoratie
Vreugde bij de winnaars in de categorie Decoratie- en restauratieschilderwerk.

Drakenzaal

Daarom kende de jury de prijs in de categorie Decoratieschilderwerk toe aan de reconstructie van het plafond van de Drakenzaal in kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest, door Schildersbedrijf De Jongh in Waardenburg. Ook hier is met heel veel kundigheid en deskundigheid oude luister hersteld, maar er moesten ook economische keuzes worden gemaakt, iets wat bijna altijd voorkomt bij schilderwerk, ook van dit niveau.

NSVP-2015_Winnaar_Nieuwbouw
Peter Wijns uit zijn vreugde.

Geboortecentrum

In de categorie Nieuwbouwschilderwerk won Peter Wijns Schilderwerken uit het Limburgse Eijsden met behang- en schilderwerk in een nieuwbouwvleugel  (Geboortecentrum) van het VieCurie Medisch Centrum in Venlo. Mede dankzij een aannemer met gevoel voor afwerking mocht Wijns een zeer hoog kwaliteitsniveau leveren waardoor de omgeving voor de patiënten zo behaaglijk en comfortabel mogelijk is gemaakt.

NSVP_2015__winnaar_Onderhoud
Sander Snoeks is maar wat trots.

 

Witte Kasteel

In de categorie Onderhoudsschilderwerk ging de prijs naar Het Witte Kasteel in Loon op Zand, geschilderd door DecoArt Snoeks uit Aarle-Rixtel. Het zwaar verwaarloosde kasteeltje werd van onder tot boven gerenoveerd waarbij de schilder de houtrotreparaties, het buitenschilderwerk van houten onderdelen en van de enorme gevels én het opnieuw stoppen van de honderden kleine raampjes voor zijn rekening nam.

NSVP_2015_Winnaar_Publieksprijs
Met 30 procent van online stemmen overtuigend winnaar van de Publieksprijs.

Publieksprijs

De Nationale SchildersVakprijs kent naast de juryprijzen ook een Publieksprijs. Met ruim 30 procent van alle uitgebrachte stemmen gaat die naar het project De Hallen in Amsterdam door Schilderwerken De Boer Obdam uit Obdam. De oude tramremise in Amsterdam-West kreeg een nieuwe, buurtverbindende en toeristentrekkende functie. De Boer schilderde er zo’n beetje alles en plaatste binnenbeglazing.

 

NSVP_2015_Winnaar_Klanttevredenheidspluim
Bert Polman en Richard Schonewille (rechts) van Venko Schilderwerken nemen de Klanttevredenheidspluim in ontvangst.

Klanttevredendheidspluim

Verder was er nog een Klanttevredenheidspluim, te vergeven onder alle voorgeselecteerde projecten (totaal 36) voor de Nationale SchildersVakprijs 2015. Onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy kende die, op basis van een tevredenheidsmeting, toe aan Venko Schilderwerken. Dat schilderde de historische gietijzeren vuurtoren van Breskens in opdracht van een zeer tevreden Rijkswaterstaat.

Het was de zevende editie van de Nationale SchildersVakprijs, die wordt georganiseerd door de gezamenlijke vakpers in de schilderssector: SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en Schildervak.nl.

Meer informatie, foto’s van de prijsuitreiking‘portretfoto’s’ van het ontvangst van de gasten, en films van alle genomineerde projecten zijn te vinden op www.nationaleschildersvakprijs.nl

 

2 reacties op “Glazen Koets van Koningshuis bekroond

 • Klaas de Wit

  Met alle respect voor de prijswinnaars, ongetwijfeld zullen zij de door hen toegekende prijzen verdient hebben. En daarom van mijn kant allemaal hartelijk gefeliciteerd met de door hen geleverde (top)prestatie.
  Alleen aan ieder karwei hangt een prijskaartje, als dit prijskaartje aan de ruime kant is, of als er gewerkt kan worden op regiebasis, dan kun je uiteraard afhankelijk van je persoonlijke kwaliteiten als vakmanschilder zijnde een kwalitatief goed stuk werk afleveren.
  Zo zou ik bijv. wel eens willen weten wat de prijs is geweest van het schilderen van de
  Glazen Koets? Zou ik mij hierin vergissen als dit een vrij budget was?

 • D.Pouwels

  Ja dat is een vergissing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Predicaat Hofleverancier voor Van Es Glas en Verf

Nieuwe handleiding ‘Gevaarlijke stoffen in oude verflagen’

Effect van mbo-miljarden is onduidelijk

Met tool wagenpark scannen voor ZE-zone

Akzo-personeel krijgt er tien of negen procent loon bij


Naar archief >