Ga naar hoofdinhoud

AkzoNobel wijst overnamevoorstel PPG af


De geruchtenmachine over een gehele dan wel gedeeltelijke overname van AkzoNobel (o.a. Sikkens, Trimetal) door PPG (o.a.Sigma, Veveo) draait op volle toeren. Alle economische redacties van gezaghebbende media berichten hierover. Akzo heeft in een persbericht inmiddels aangegeven het ongevraagde overnamevoorstel van PPG af te wijzen.

 

Het Financieel Dagblad meldt dat PPG Industries bekijkt of het AkzoNobel geheel of gedeeltelijk kan overnemen. Dit naar aanleiding van berichten van het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Persbureau Reuters daarentegen stelt dat niet PPG maar AkzoNobel op overnamepad zou zijn. De geruchten hebben in ieder geval een stuwend effect op de aandelenwaarde van beide verf- en chemieconcerns.

De economische redactie van de Telegraaf lijkt een volledig samengaan van PPG Industries en AkzoNobel onwaarschijnlijk, vanwege mogelijke problemen op het gebied van mededinging in bijvoorbeeld Europa. Dit op aangeven van analisten van Wells Fargo.

De Volkskrant meldt vandaag dat AkzoNobel een ongevraagd ‘te laag’ overnamebod van Amerikaans bedrijf PPG heeft afgewezen. Het bod van PPG zou volgens AkzoNobel te laag zijn en niet in het belang van aandeelhouders, klanten en personeel.

De onrust op dit moment is niet vreemd voor economisch analisten. PPG schijnt al enige tijd op overnamepad te zijn. Niet in de laatste plaats omdat twee andere chemiegrootmachten, Dow Chemical en Dupont, in 2015 een fusie aangingen. Sherwin-Williams, een andere grote verfproducten, kocht voor 10 miljard euro concurrent Valspar Corp. En Evonik Industries nam voor 3,5 miljard de verfstoffenafdeling van Air Products & Chemicals over.

UPDATE:

In een persbericht meldt Akzo Nobel vandaag d.d. 9 maart 2017:

AkzoNobel verwerpt ongevraagd indicatief voorstel van PPG

AkzoNobel, één van ’s werelds toonaangevende bedrijven op het gebied van verf, coatings en chemicaliën, maakt vandaag bekend dat het strategische opties onderzoekt voor een afsplitsing van haar Specialty Chemicals business.

 

De Specialty Chemicals activiteiten, met een omzet van €4,8 miljard in 2016, heeft een sterke positie met een brede portfolio van toonaangevende technologieën en chemicaliën, die een uitvoerig scala aan eindgebruikers bedienen in verschillende segmenten waaronder bouw, industrie en transport. De afsplitsing stelt Specialty Chemicals in staat om haar leidende positie versneld uit te bouwen in een aantal marktsegmenten.

 

In het kader van de afsplitsing zal AkzoNobel verschillende alternatieve eigendomsstructuren voor de Specialty Chemicals activiteiten overwegen, waaronder, maar niet beperkt tot, een zelfstandige beursnotering. De uiteindelijke structuur zal bepaald worden op basis van aandeelhouderswaarde maximalisatie en een bredere afweging van belangen van stakeholders.

 

De beslissing van vandaag is versneld nadat AkzoNobel had besloten tot het afwijzen van een ongevraagd, niet-bindend en voorwaardelijk voorstel van PPG Industries Inc. voor alle uitgegeven en uitstaande aandelen AkzoNobel. PPG’s voorstel betekent een serieuze onderwaardering van AkzoNobel en is niet in het belang van de stakeholders, waaronder aandeelhouders, klanten en medewerkers.

AkzoNobel benadrukt in het persbericht dat het geen initiatief heeft genomen tot gesprekken met PPG over dit onderwerp, ze niet heeft aangemoedigd en dergelijke gesprekken niet is aangegaan.

 

UPDATE: 9-3-2017 PPG geeft nog niet op

 

PPG. De bedrijven vullen elkaar strategisch en inhoudelijk aan en qua wereldwijde aansluiting van markten. In het statement zegt PPG met veel bewondering te kijken naar de manier van werken van AkzoNobel en dat ook zeker na een overname te zullen respecteren. Het bedrijf laat weten dat een groot team van juristen en financieel specialisten voor langere tijd is vrij gemaakt om zich met deze vriendelijke overname bezig te houden.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


VVVF begroet nieuwe voorzitter met chocohamer

AkzoNobel en PPG profiteren niet van duurdere verf

Axeco participeert in Hagemans Vastgoedonderhoud

Onderhoudsbedrijf Vios gaat op in Elk

Schilders moeten dieper in buidel tasten voor verf


Naar archief >