Friese monumenten in de steigers • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Friese monumenten in de steigers


In totaal 34 Friese monumenten hebben subsidie toegekend gekregen van de provincie Fryslân voor restauraties. Een aantal krijgen een nieuwe bestemming of een onderhoudsbeurt. Het totaalbedrag aan subsidie bedraagt ruim € 2,3 miljoen.

Met de eigen investeringen van eigenaren en anderen betekent dit een totale investering van € 4,6 miljoen in Friese monumenten. Dit alles betekent onder andere werk aan de winkel voor schilders.

Zo zullen van het subsidiegeld onder andere enkele oude boerderijen worden opgeknapt. En staat de herbestemming van drie kerken gepland. De kerk van Dedgum (zie foto) krijgt een gecombineerde dorps- en recreatiefunctie. De gereformeerde kerk in Lollum krijgt een dorpsfunctie en ruimte voor een coöperatie van uitvaartverenigingen. De doopsgezinde kerk van Itens wordt dorpshuis.

Bepaalde specifieke onderdelen van kerken zijn vaak kwetsbaar. Daarom ontvingen ook verschillende restauraties van orgels, rouwborden, klokkenstoelen, klokken in torens en uurwerken subsidie.

In de lijst gehonoreerde plannen staan ook andere aansprekende voorbeelden. Bijvoorbeeld diverse monumentale bouwwerken op het landgoed Fogelsangh State in Veenklooster. Daarnaast de beeldbepalende poldermolens bij Jislum, Wommels, Damwoude en Joure. Maar ook industrieel erfgoed staat op de lijst, zoals de voormalige oliefabriek in Franeker en de voormalige tabaksfabriek in Heerenveen.

1 reactie

  • Klaas de Wit

    In 2009 werd in het Schildersblad nr. 7 in een artikel melding gemaakt dat bij restauratiewerk aan historische boerderijen in Friesland verkeerde keuzes zijn gemaakt t.a.v. kleur- en verfgebruik.
    Het houtwerk werd vaak onvoldoende behandeld, zijn vocht en ondeugdelijk schilderwerk de grootste problemen. Dit alles volgens David van der Veen van Nelf Koopmans Verffabriek in het Friese Marrum.
    Het is te wensen dat men in Friesland inmiddels meer ervaring heeft opgedaan. In elk geval weet men nu waar ze moeten zijn voor een goed advies.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Nieuw platform niet erg interactief

Subsidie voor nieuwe machine Glas Ockels

Verf op ‘De Stip’ laat snel los

Cuypersplafond wordt gerestaureerd

Studenten helpen bij restauratie Cuypershuis


Naar archief >
.