Fosag: oproep tot duurzaamheid • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Fosag: oproep tot duurzaamheid


Het jaarlijkse congres van werkgeversorganisatie Fosag in Noordwijkerhout stond vrijdag in het teken van duurzaamheid. Scheidend voorzitter Jan van Walsem (foto) deed er een oproep aan de regering om werk te maken van een duurzame economie en riep de Tweede Kamer op om de winterschilder als sociaal inkoopcriterium voor de overheid op te nemen.

Daarmee zette Van Walsem de toon om de term duurzaamheid nu eens te concretiseren.

Van Walsem vindt dat de overheid gedurende de financiële crisis heeft laten zien dat ze in de economie drastisch kan ingrijpen: "Nu is ingrijpen door de overheid in de economische structuur nodig om via haar investeringen en inkoop van zo’n veertig miljard euro per jaar een duurzame economie af te dwingen."

 

Winterschilder

Ook zei Van Walsem dat het tijd is dat de overheid de winterschilder toevoegt als sociaal inkoopcriterium: "Het Kabinet heeft dit principe al in 2007 geaccepteerd maar dit moet nu ook opgenomen worden in de inkoopcriteria van diezelfde overheid. Aan de bedrijfstak zelf zal het niet liggen."

Van Walsem wees er op dat de schildersbedrijfstak werk maakt van duurzaamheid. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het Innovatie Prestatie Contract Cradle to Cradle, uit de verbetering van de isolatie van de buitenschil van woonhuizen, uit het plaatsen van duurzaam dubbel glas voor woonhuizen en uit het werken met nieuwe winterverven. Ook bereidt Fosag groene leverings- en betalingsvoorwaarden voor.

 

Pensioenfonds

Tijdens zijn toespraak maakte Van Walsem van de gelegenheid gebruik een oproep te richten aan bouwpensioenbedrijf Cordares dat in 2002 voor 11.000 euro aandelen kocht van het schildersadministratiebedrijf A&O Services. Dit in het kader van een intensievere samenwerking. Bij gebleken succes zouden de beide bedrijven fuseren. In 2005 werd duidelijk dat de samenwerking was mislukt. Nu, na een fusie met Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, moet Cordares de aandelen toch aan de schilderssector aanbieden. Van Walsem: ‘Echter voor de duizelingwekkende som van 2,8 miljoen euro. De oproep is dan ook gericht aan Bestuur en Raad van Commissarissen van bouwpensioenuitvoerder Cordares om in te grijpen en is tevens een oproep tot betrouwbaar en eerlijk handelen.’

 

Jan Terlouw
Een belangrijke spreker op het congres was Jan Terlouw, voormalig fractievoorzitter van D66 en voormalig minister van Economische Zaken en minister van Sociale Zaken, en tegenwoordig voorzitter van het Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving (PeGO). In dat platform hebben onder andere Bouwend Nederland, Vereniging Eigen Huis, ECN, TNO en Stichting Spaar het Klimaat zitting.

 

Klimaat 

Terlouw benadrukt de klimaatcrisis. ‘De aantasting van de natuur gaat vandaag de dag vele malen sneller’, aldus Terlouw die verwijst naar de wetenschap die nog geen tien jaar geleden pas het vermoeden uitsprak dat het verbranden van fossiele brandstoffen in verband staat met de verhoging van de temperatuur op aarde. ‘En slechts drie jaar geleden geeft de wetenschap schoorvoetend toe dat een wereldwijde verhoging van het waterniveau als gevolg van het smelten van de poolkappen, dat een verhoogd aantal zware wervelstormen en orkanen, en dat het effect van het aandeel CO2 op de temperatuursstijging groter is dan men aanvankelijk wilde geloven.’

 

Markt 

Terlouw stelt zich daarbij de vraag of de markt dat probleem kan oplossen en heeft zo zijn bedenkingen. ‘Er is namelijk één ding wat de markt niet heeft en dat is verantwoordelijkheid nemen voor de lange termijn. Dat heeft de markt eigenlijk nooit gedaan. Dat heeft voornamelijk te maken concurrentieoverwegingen.’

 

Regelgeving

‘Spits je het een en ander toe op de bouw dan moet je constateren dat 30% van de energie zich in de gebouwde omgeving bevindt. De bouw zal bij het energievraagstuk betrokken dienen te worden. Zoniet dan zul, je je klimaatdoelstellingen nooit bereiken. Met de bestaande maar ook simpele middelen kun je in gebouwen 30% aan energie besparen. En daarmee breng je 10% van het totale energiegebruik terug. Dat betekent de bestaande bouw aanpakken. Dat betekent ook de bestaande regelgeving aanpassen. Dat betekent soms ook regelgeving opleggen en de problemen wat minder aan de markt zelf overlaten.’

Terlouw dicht de politiek daarmee een belangrijke rol toe en roept de politiek dan ook op om kordaat te handelen en niet te lang te wachten.

 

Ketenintegratie
Duurzaamheid en vastgoedbeheer kunnen pas samengaan wanneer naar de gehele woningvoorraad gekeken wordt. Dat bleek uit de voordracht van Vincent Gruis, lector Vernieuwend Vastgoedbeheer aan de Hogeschool Utrecht en universitair hoofddocent aan de TU Delft tijdens het najaarscongres van werkgeversorganisatie Fosag.

 

Nieuwbouw maakt slechts een fractie (minder dan 1%) uit van de totale gebouwenvoorraad. Wil je op het gebied van duurzaamheid iets betekenen dan zal de gehele gebouwenvoorraad daar een rol in moeten spelen. Dat betekent ook dat alle betrokken partijen bij bouw én onderhoud een evenredige rol moeten spelen zoals onder andere overheid, bouwondernemingen, toeleveranciers, woningcorporaties en onderhoudsbedrijven. Alleen dan is het mogelijk om efficiënter te bouwen en faalkosten te verlagen. Ook onderwijs en onderzoek spelen daarbij een belangrijke rol. Toverwoord hierbij: ketenintegratie.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Van Wijk Verf gaat in Elma doen

Glas Award voor Depot Boijmans van Beuningen

Onderhoudsbedrijf Vios gaat op in Elk

CAO-onderhandelingen gestart tussen OHNL, LBV, FNV en CNV

SchildersVAKTV: Erik Winkler in de schilderswerkplaats


Naar archief >