Floatlijn AGC in renovatie • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Floatlijn AGC in renovatie


Glasproducent AGC gaat de floatglasproductie in het Belgische Moustier tijdelijk stilleggen voor renovatie. Na de onderhoudsbeurt zou de productie efficiënter en duurzamer moeten zijn.

Het stilleggen van een floatlijn is een beslissing met vergaande consequenties. Floatglas wordt in een continue stroom, 24 uur per dag geproduceerd in machtige smeltovens in dit soort fabrieken. Er zijn er dan ook niet heel veel van in Europa. Het is wel voorgekomen dat door toeval en pech er meerdere floeatlijnen tegelijk uit de running waren en dat dat invloed had op de verkrijgbaarheid van glas. Daarvan is hier voorshands geen sprake. De vuren gaan dit jaar uit en zullen eind 2020 weer worden aangestoken, meldt Glas in Beeld, dar verder weet te vertellen:

De floatlijn produceert glas dat vooral bestemd is voor veredeling tot AGC-glasproducten (gelaagd, gecoat en gelakt glas, met zuur gematteerd glas en spiegels), maar bedient ook het AGC-netwerk voor de verwerking en distributie.

De floatlijn zal herbouwd worden op basis van de meest geavanceerde technologie, wat volgens AGC de prestatie fors zal verbeteren om zo de hoogste normen te halen inzake veiligheid, kwaliteit en milieuzorg. ‘De verbeteringen aan het ontwerp zullen het energieverbruik met 20 procent terugschroeven, met een bijhorende positieve impact op de uitstoot in de atmosfeer: 25 procent minder CO2 (koolstofdioxide) en 40 procent minder NOx (stikstofoxiden). Daarnaast beoogt de koude herstelling ook een verhoging van de productiviteit en het kostenconcurrentievermogen van de site’, aldus AGC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Herstart glasoven AGC in Boussois


Naar archief >