Expo marmer- en houtimitaties van schilder • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Expo marmer- en houtimitaties van schilder


Tot en met 26 april toont Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen een gevarieerde selectie van marmer- en houtimitaties, vervaardigd door plaatselijk vakschilder Jelle Zijlstra. Het zijn werkstukken en studiepanelen van verschillende hout- en marmersoorten, uitgevoerd in olieverf en acrylverf.

Zijlstra maakte deze werken voor de landelijke vakwedstrijden van de StudieClub Schilders, waarvoor hij veelvuldig nominaties en prijzen behaalde. De Harlinger heeft veertig jaar ervaring als schilder en werkte onder andere jarenlang voor Westerdijk Schilders uit Tzum. 

Hij bekwaamde zich, naast het reguliere schilderwerk, in decoratie en restauratie, zoals hout- en marmerimitatietechnieken, verguldtechnieken, decoratie, wanddecoratie en penseelwerk (schrijfletters). Zijlstra doorgrondde de kleur en structuur, de opbouw in glacislagen, en weet de indruk te wekken dat het marmer en hout een doorleefde uitstraling heeft.

Bijna 25 jaar was hij cursusleider bij de Friese vakclub, samen met Frans Ruiter en later Jan Adamse. Hij nam de organisatie op zich om cursisten op hun niveau te stimuleren voor onder andere de landelijke vakwedstrijden. De laatste decennia was Zijlstra wedstrijdcommissaris en jurylid, nog steeds is hij op de achtergrond betrokken en ook voor dit jaar 2020 heeft hij de opdrachten voorbereid.

In 2016 restaureerde Zijlstra, samen met meesterschilder Jilt Heidstra uit Leeuwarden, de raadszaal in het stadhuis te Harlingen. Daarnaast geeft hij cursussen in hout- en marmerimitatie voor vakgenoten in de schilderbranche.

Marmerimitatie van Jelle Zijlstra

De Fries kreeg in 2018 een koninklijke onderscheiding (foto) voor zijn grote verdiensten voor de schildersbranche. Hij werd – tot zijn grote verrassing – benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau op het stadhuis in de Friese havenstad.


Deel via:

3 reacties


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Korf viert kwart eeuw Brillux

Vervroegd pensioen mogelijk in afbouw

Kennisdag over ontwerpen en bouwen met glas

Verfindustrie betreurt EU-besluit TiO2

SchildersVAKTV | Schilders komen recordwinter prima door


Naar archief >