Ga naar hoofdinhoud

Erkenning weduwe schilder Catshuis


De Staat betaalt een schadevergoeding aan de weduwe van de schilder, die in 2004 omkwam bij een brand in het Catshuis in Den Haag. De hoogte van het bedrag is niet bekend gemaakt.De Staat betaalt een schadevergoeding aan de weduwe van de schilder, die in 2004 omkwam bij een brand in het Catshuis in Den Haag. De hoogte van het bedrag is niet bekend gemaakt, aldus RTL Nieuws.

Bronnen bevestigen tegenover RTL Nieuws dat er met het ministerie van Algemene Zaken een akkoord is bereikt over een schikking. De exacte hoogte van het bedrag blijft vertrouwelijk. Vermoedelijk gaat het om 200.000 euro, zo meldt RTL. De Tweede Kamer drong er eerder dit jaar in een spoeddebat bij Balkenende op aan om de morele verantwoordelijkheid van de staat in de Catshuis-affaire te erkennen. Aanvankelijk weigerde Balkenende dat, maar nu komt zijn ministerie de weduwe toch tegemoet.

Aanleiding voor de schadevergoeding vormt het rapport van de Rijksrecherche dat werd ingesteld na jarenlang onderzoek van RTL Nieuws. Daaruit bleek dat de Staat in het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie doelbewust relevante informatie achterhield over de rol van de overheid.

TNO-rapport

Een geheimgehouden TNO-rapport uit 2005 toonde aan dat de schilder mogelijk nog had geleefd als het Catshuis brandveiliger was geweest, en als de juiste vergunningen waren aangevraagd. De schilder kwam in mei 2004 in de vuurzee om het leven. Er ontstond brand door het gebruik van het verboden middel thinner.

Voor RTL Nieuws is de schikking aanleiding om het nog steeds lopende onderzoek en Wob-procedures te staken. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein: "Niemand gelooft serieus dat de schilder destijds op eigen houtje heeft gehandeld. Maar nu er een schikking is – toch een verkapte schuldbekentenis van de overheid- zullen wij het boek sluiten. We hopen dat dat nu ook voor de nabestaanden mogelijk is."

Klik hier voor een tv-reportage over de ontwikkelingen rond de Catshuisbrand. Voor meer achtergrondinfo over de Catshuisbrand zie het RTL Nieuws Dossier.

Bron: RTL Nieuws


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Heimtextil gaat niet door in januari

Update van factsheet Lichamelijke Overbelasting

Webinar over ‘Vervroegd Uittreden’ en ‘Generatiepact’

Vliegtuigen kampen met afbrokkelende verf

Uitreiking Nationale SchildersVakprijs 2021 terugkijken


Naar archief >