Een op tien langer dan 5 jaar flexwerker • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Een op tien langer dan 5 jaar flexwerker


Bijna één op de tien werknemers die geen vaste maar een flexibele baan hebben, blijft langer dan vijf jaar flexwerken. Dat meldt CBS op basis van onderzoek naar de 794.000 werknemers, die in 2007 een flexibele baan kregen.

Vier op de tien blijven één tot vijf jaar in de zogenoemde flexibele schil: zij hebben een flexbaan of zitten kortstondig zonder werk tussen twee flexbanen. De helft zit maximaal één jaar in de flexibele schil.

Vijf jaar na de instroom in de flexibele schil, was 8 procent nog steeds flexwerknemer. Van degenen die binnen vijf jaar flexwerker-af waren, stroomde 41 procent door naar een vast dienstverband, 22 procent naar een uitkeringssituatie en nog eens 22 procent had bij uitstroom uit de flexibele schil geen werk en geen uitkering. Daarnaast stroomde 6 procent uit om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Crisis

Tijdens de economisch crisis die in 2008 begon is de doorstroom vanuit de flexibele schil naar een vast dienstverband afgenomen. Werknemers die na 2008 in de flexibele schil zijn begonnen, stromen vaker uit naar een uitkering dan werknemers die in 2007 of in 2008 in de flexibele schil zijn gestart.

<<Figuur 2. Instromers in de flexibele schil en arbeidsmarktpositie bij uitstroom naar bedrijfstak, 5 jaar na instroom in 2007>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Protocol waakt voor veiligheid flexwerk

‘Flexwerk niet ongezonder dan vast werk’

2019 goed jaar voor nieuwbouwschilderwerk

‘Belastingvoordeel voor zzp’er moet verdwijnen’

‘Maak eind aan wildgroei arbeidscontracten’


Naar archief >