Ga naar hoofdinhoud

Die groene verf op F1-auto’s? Hier dient het voor


Fervente Formule 1-fans is het tijdens de wintertestdagen vast opgevallen: de groene verf op de racebolides genaamd 'Flow Vis’. Maar wat is het doel hiervan?

De website GPfans.com geeft tekst en uitleg over de groene verf op F1-auto’s. ‘Flow’ staat voor luchtstroom en ‘Vis’ is kort voor visualisatie. Flow Vis staat kortom voor het in beeld brengen van de luchtstroom. De, veelal groene, verf brengt dus in beeld hoe de luchtstomen over de auto lopen.

Luchtstromen in kaart brengen

De verf vindt tijdens het rijden met de auto zijn weg over de verschillende aerodynamische delen die het onderweg treft. Zo blijft er een vloeipatroon over op de auto, die duidelijk laat zien waar de lucht vanaf een bepaald punt langsloopt. Voor de teams is dit een goede manier om uit te zoeken of de luchtstromen in de praktijk hetzelfde doen als in de windtunnel of in het computermodel.

De verf is een mengsel van een kleurstof en een olie. Vanwege die samenstelling kan het makkelijk bewegen over de auto, zonder dat het teveel blijft plakken of zelfs hecht aan de auto. Vaak wordt felgroen gebruikt, omdat dat duidelijk afsteekt tegen de kleur van de auto, zo legt GPfans.com uit.


Deel via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel

Knalgeel huis in Hilversum verschiet noodgedwongen van kleur

‘Hoeveelheid afvalstromen van schildersbedrijven is beperkt’

Bijeenkomst over gevolgen EU-restricties voor verf

Verf moet ongedierte uit huizen weren


Naar archief >