Ga naar hoofdinhoud

Derde landelijke stakingsdag schilders


Vandaag, op de Dag van de Arbeid, vindt de derde landelijke stakingsdag voor schilders plaats. Om 13.00 uur verzamelen schilders zich bij het beeld van de Dokwerker in Amsterdam, waarvandaan ze vervolgens een mars lopen naar het Museumplein voor de 1 mei manifestatie.

FNV Bouw en CNV Vakmensen organiseren de staking. Als protest tegen het collectieve arbeidscontract dat OnderhoudNL met de Landelijke Belangenvereniging tekende. Zij eisen dat OnderhoudNL weer met hen in gesprek gaat over een cao dat meer aan de vakbondseisen tegemoet komt.

De schilders willen ‘dat de race naar beneden wordt gestopt’. Ze eisen een cao met een loonsverhoging van 3 procent per jaar die niet ten koste gaat van andere arbeidsvoorwaarden. Verder een beoordelingssystematiek ‘die recht doet aan vakmanschap’, een aanpak van schijnzelfstandigheid en het verbeteren van de cao-naleving in de sector, een ‘passende’ regeling voor seniorendagen en de verbetering van duurzame inzetbaarheid.


Deel via:

22 reacties

 • Fred Lierop

  En hoe druk was het deze keer?

  1. Wh

   Kom je zelf ook een keer ?

 • Fred van Berk

  4 stakers en de rest waren figuranten van FNV en CNV.

 • ad2

  Ondanks alle cynisme en de door de werkgevers in samenwerking met onderhoudnl (die zichzelf ook zeer dubieus maken door hun samenwerking met faber)ingezette achteruitgang van onze verworven rechten wat waarschijnlijk niet meer te stoppen is ,oa door de angst die leeft onder de werknemers en de louche bonden die steeds meer kans zien om dealrjes te sluiten in allerlei sectoren blijf ik toch hopen dat wel een keer met z’n allen wakker worden om dit te stoppen. Volgens mij groeit het tekort aan schilders en als dat doorzet komen wel misschien weer een keer aan de beurt om toch nog een echte vuist te maken . Hoop doet leven!!!

  1. Fred Lierop

   Gezien de opkomst krijg ik toch de indruk dat het wel meevalt met de onvrede bij de schilders. En uiteraard wordt deze onvrede flink opgeblazen door de vakbonden want het conflictmodel is immers hun bestaansrecht.

   1. ad2

    Beste fred we gaan hier geen discussie over voeren ,maar ik kan je vertellen dat de hoofdzaak van de lage stakingsbereidheid angst is voor de vaste banen die er nog zijn ,ik weet uit ervaring dat de werkgevers dreigementen hebben uitgesproken. En dat er wel degelijk onvrede is onder de schilders , we kunnen alleen maar hopen dat het tekort asn vakmannen doorzet zodat we misschien nog iets te vertellen krijgen.

    1. H. Vergeer

     Ja hoor, de opkomst is laag omdat de werknemers uit angst geen actie durven te voeren. In deze oude vakbondssmoes trappen wij niet meer in. Geef gewoon toe dat er weinig actiebereidheid is.

 • Frans

  De race naar beneden is bijna op de eindstreep. Bij elke staking verdwijnen er meer vaste banen. Geen enkele werkgever wil nog risico lopen met dit soort lieden. Dus FNV en CNV ga nog even door en dan is het klaar, houd vol !

 • Frans

  De FNV was zelf wel slim genoeg om voor het opbouwen en afbreken van alles ZZp-ers in te zetten.

 • Harry

  Die Frans toch !!

 • Ron

  De ondergang van de vaste baan is al lang geleden ingezet met het vrijgeven van de beroepsgroepen. Zonder diploma,s een schilders of ander soort bedrijf kunnen beginnen en later de doodslag met de open grenzen. Werkgevers moeten tegenwoordig concurreren met de wildgroei aan vele goedkopere eenpitters en zelfstandige buitenlandse arbeidskrachten. Het is een domino effect, schilders moeten wel voor zichzelf beginnen, krijgen geen vaste banen meer en beconcurreren daar weer de werkgevers mee die daar door weer mensen moet ontslaan etc. etc.
  We moeten er aan gaan wennen dat iedereen z,n eigen broek moet gaan ophouden met dank aan onze regeringleiders en het verenigd europa.

 • Wim van der Valk

  Was er onlangs niet een gerechtelijke uitspraak,dat de bonden betrokken moesten worden bij de CAO onderhandelingen? en dat de pas afgesloten CAO weer eens onder de loep genomen moesten worden!

  1. H. Vergeer

   Dat zou dan toch wel in de Schildersvakkrant hebben gestaan?

 • jan maurits

  Wim van der Valk: daar weten wij van SchildersVakkrant niets van af (en ik neem aan dat we daar zeker van geweten zouden hebben).
  Er is wel onlangs de zogenaamde ‘Martinair-uitspraak’ geweest: dat de arbeidscontracten van leden van een vakbond die veel werknemers vertegenwoordigt niet onder een cao vallen die met een kleinere bond is afgesloten. Daar put FNV moed uit. Er zijn namelijk vergelijkbare zaken in de schilderssector in voorbereiding. Waarbij het dus gaat om de arbeidscontracten van leden van FNV en CNV.

 • Frans

  Onlangs was er ook een transport uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch. Dit handelde over een transportbedrijf.
  “fnv-verliest-hoger-beroep-tegen-van-den-bosch-101155125”
  Dus je mag medewerkers gewoon verlonen in het land van herkomst. De Nederlandse arbeidsvoorwaarden in de zaak gelden niet voor buitenlandse chauffeurs

 • Jan Maurits Schouten

  Klopt. Maar dat heeft weinig met de onderhavige zaak te maken. Tenzij OnderhoudNL cao’s afsluit met Poolse werknemersorganisaties

 • Don

  De onvrede is enorm, de gelatenheid evenredig. Het merendeel kent het verleden, om de zoveel jaar wordt er gesproken over dreigende tekorten, altijd uit eigenbelang. Clubs als OnderhoudNL kunnen alleen door massaal geuite ontevredenheid verdwijnen. Er is rond de verkiezingen zo hard geroepen dat de economie geweldig loopt dat mensen niet durven/ willen uitten dat dit niet voor hen geldt maar dat verandert vanzelf. Bonden maken fouten maar feitelijk zijn zij, na het liberaliseren van de PvdA en het wegvallen van Jan Marijnissen bij de SP voorlopig nog de enige hoop voor werknemers (zeker in de bouw) in Nederland.

  1. Gert Ontevreden

   De onvrede is enorm, kijk maar eens op Schiphol waar enorme aantallen ontevreden mensen (waaronder natuurlijk ook weer heel veel ontevreden schilders) naar tropische bestemmingen op vakantie gaan. Tjonge wat zijn wij toch weer ontevreden met z’n allen.

   1. agp de leeuw

    Wat een gezever zeg ! Totaall niet relevant!!!!!

 • janh

  Voorstel FNV en CNV hou eens een emailactie! bv. naar onderhoud.nl
  Dan zie je dat er echt onvrede is onder schilders.

 • Jan Trimpe

  Allemaal ge*u* in de ruimte.
  De werkgeversorganisatie en de vakbonden bepalen al helemaal niet meer hoe het gaat. De werkelijke beslissingen werden in de regering genomen. De Werkgeversorg. lijkt tevreden met het liberale standpunt, doch door het verzelfstandigen van vele werknemers wordt het kind met het badwater weggegooid. Enkel de grote en specialistische bedrijven, die eventueel een eigen arbeidsovereenkomst kunnen sluiten met hun werknemers, hebben geen moeite.
  De klassieke vakbonden hadden véél eerder uit het pluche op moeten staan en bij hun belangrijkste politieke orgaan aan de bel moeten hangen, dan wel onverbloemd Dhr. L. Asscher te verstaan geven dat de C.A.O. grondslag volledig in elkaar gezakt is.
  Ex werknemers, nu ver zelfstandigd, kunnen helemaal niet meer terug wegens aangegane verplichtingen, afschrijvingen en belasting achterstand die bij opheffen direct ingelost dient te worden.
  De “hoop” op schaarste op de arbeidsmarkt en daardoor een “betere”C.A.O. is ijdel, de leegte wordt gewoon verder opgevuld met diegenen waarvan er reeds veel uw boterham belagen.

 • Nou ja zeg

  Op de website van OnderhoudNL is te lezen: Er zijn op maandag 1 mei welgeteld twee stakers bij OnderhoudNL gemeld door lidbedrijven en op social media was te lezen dat de totale ‘opkomst’ vier was.
  Op 1 mei jongstleden was de derde landelijke staking aangekondigd door FNV. Ook deze ‘landelijke’ staking ging onze bedrijfstak totaal voorbij.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Heimtextil gaat niet door in januari

Update van factsheet Lichamelijke Overbelasting

Webinar over ‘Vervroegd Uittreden’ en ‘Generatiepact’

Vliegtuigen kampen met afbrokkelende verf

Uitreiking Nationale SchildersVakprijs 2021 terugkijken


Naar archief >