Den Boer: ‘Bouw leegstaande kantoren om’ • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Den Boer: ‘Bouw leegstaande kantoren om’


Het kabinet kan de woningmarkt veel sneller en goedkoper vlottrekken als zij voldoende oog zou hebben voor wat er al staat in Nederland, zegt OnderhoudNL-voorzitter Henk den Boer tegenover BNR Nieuwsradio.

‘Het ombouwen of transformeren van leegstaande kantoren en winkels moet eerst worden gestimuleerd vóórdat de knip getrokken wordt om een miljard euro in nieuwbouw te investeren’, vindt Den Boer. ‘Er staat in Nederland acht miljoen vierkante meter kantoor leeg. In 2020 komt daar nog eens drie miljoen vierkante meter aan overheidsgebouwen bij. Bij elkaar goed voor 110.000 woningen.’ De voorzitter van de brancheorganisatie pleit voor hergebruik en verduurzaming.

Als extra reden voert hij aan dat leegstaande gebouwen de maatschappij veel geld kosten. Tegelijkertijd is het lastig passende woonruimte te vinden in stedelijke gebieden én veranderen de wensen van ‘de eindgebruiker’. Daarmee doelt Den Boer op een toename van eenpersoonshuishoudens, ouderen die langer zelfstandig blijven wonen en een toenemende vraag naar kleinere en goedkope (sociale) huurwoningen. Bovendien moeten vanaf 2023 alle kantoren in Nederland energielabel C of hoger hebben, stelt Den Boer, terwijl zestig procent hieraan op dit moment nog niet voldoet.

1 reactie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


CAO-partijen: Bouwvak in onderling overleg

OnderhoudNL en LBV: beoordelingsgesprekken mogen uitgesteld

OnderhoudNL wijst op hiaten in NOW-regeling

Modelbrief coronamaatregelen voor bedrijven

Corona: OnderhoudNL doet oproep aan corporaties


Naar archief >