De Betere Schilder: RI&E ook voor niet-leden • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

De Betere Schilder: RI&E ook voor niet-leden


Schildersorganisatie De Betere Schilder heeft voor alle leden en niet-leden een collectieve risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opgesteld. Hiermee voorkomen schildersbedrijven hoge boetes en waarborgen zij de gezondheid en veiligheid in hun bedrijf.

Een RI&E is verplicht voor iedere schilder die iemand inhuurt (zoals een zzp’er of leerling) of personeel in dienst heeft. Volgens De Betere Schilder gaat de overheid zowel schriftelijk als digitaal hierop controleren en werkt ze hard aan 100 procent inspectiedekking (Bron). ‘Iedereen komt dus aan de beurt, van zzp’er tot mkb’er’, aldus de schildersorganisatie.

Veilige werkplek

De collectieve RI&E heeft De Betere Schilder opgesteld in samenwerking met adviesbureaus Human Invest en BHV Nederland. Het document is getoetst bij een gecertificeerde arbodienst, iets wat verplicht is voor bedrijven die voor meer dan 40 uur per week mensen inhuren. Met behulp van zo’n RI&E brengt een schildersbedrijf niet alleen alle gezondheids- en arborisico’s in kaart, het stelt ook meteen een (verplicht) plan van aanpak op voor het beperken hiervan.
In het geval van een bedrijfsongeluk of langdurig verzuim kan het niet-hebben van een RI&E consequenties hebben voor de aansprakelijkheid of het al dan niet uitkeren van (arbo- of aansprakelijkheids-) verzekeringen. Het hebben van een RI&E is dus niet alleen een verplichting, maar bezorgt het bedrijf een veilige werkplek en beperkt (financiële) risico’s, aldus De Betere Schilder.

Voor iedereen

Nick Polm van De Betere Schilder: “Uit een rondgang blijkt dat meer dan driekwart van de schildersbedrijven geen RI&E heeft. Terwijl de komende jaren dus letterlijk alle bedrijven zullen worden gecontroleerd, met forse boetes tot gevolg. Een betaalbare oplossing hiervoor was dus een grote wens van ons.”


Nationale Schildersvakprijs 2020

Elk schildersbedrijf in Nederland kan vanaf nu gebruikmaken van het RI&E platform van De Betere Schilder. Niet-leden betalen jaarlijks € 349 voor een volledige én getoetste RI&E.

Verplichting

Voor de overgrote meerderheid van de schildersbedrijven is de RI&E verplicht. Zelfs voor veel zzp’ers is dit vaak het geval. Zodra het bedrijf anderen in dienst heeft of inhuurt waarover men gezag voert, is het bedrijf verplicht een RI&E op te stellen. Dit geldt dus mogelijk ook bij de inhuur van (andere) zzp’ers, uitzendkrachten, payrollers of zelfs stagiaires.


Forse boetes

Is het bedrijf wel RI&E-plichtig, maar is er geen RI&E opgesteld, dan krijgt het bedrijf een boete. Wanneer zich een bedrijfsongeval voordoet, wordt er sowieso naar de RI&E gevraagd. Naast een boete van €4.500 krijgt het bedrijf dan waarschijnlijk óók een boete van €3.000 voor het ontbreken van het Plan van Aanpak, stelt De Betere Schilder.

Overigens biedt brancheorganisatie OnderhoudNL ook RI&E’s aan voor leden en niet-leden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Coronaproof werken met toevoeging in RI&E

Protocol: samen in de bus màg als het moet

Overheid werpt eerste reddingsboei naar ondernemers

Bewust Veilig op 18 maart

Zzp’ers komen er bekaaid af, zegt De Betere Schilder


Naar archief >
.