Dag van de Bouw trekt 71.000 bezoekers • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Dag van de Bouw trekt 71.000 bezoekers


“Na enkele jaren van crisis is de bouw herboren en dat laat ze vandaag op 130 locaties zien.” Met deze woorden opende Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland, op 2 juni – mede namens Uneto-VNI, VNConstructeurs en Aannemersfederatie Nederland – de Dag van de Bouw 2018 bij de Fenixloods in Rotterdam.

De Dag van de Bouw werd dit jaar voor de 13e keer georganiseerd, in een aantal grote steden voor de tweede keer in samenwerking met de Dag van de Architectuur. Er waren 130 bouwplaatsen geopend voor het publiek variërend van zorginstellingen tot sluizen, van renovatiewerk tot de aanleg van rivierlandschappen, en dat van Groningen tot in Limburg.

Verhagen: “Stuk voor stuk bijzondere projecten. En het is ook heel bijzonder dat bouwondernemers, constructeurs, installateurs en diverse specialisten moeite doen de hekken van hun bouwplaatsen te openen om het publiek de kans te geven de geheimen van de bouw te ontdekken. Dat lijkt gewoon maar vraagt veel tijd, voorbereiding en inzet op een vrije dag zonder dat het project vertraging mag oplopen! 

“Publiek hebben we echter hard nodig, als toekomstige gebruikers van alle gebouwen en infrastructuur die we maken. Maar ook als potentiële vakmensen. Juist op deze dag laten we zien waarom werken in de bouw zo leuk is. We kunnen trots zijn op wat we gezamenlijk maken, met veel kennis, creativiteit, steeds meer op innovatieve wijze en met veel, heel veel toewijding.”

Verhagen opende de Dag van de Bouw samen met Jos Melchers, directeur Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam bij de Fenixloods in Katendrecht. Dat project geeft een oude industriële loods een nieuw leven als modern appartementencomplex.

Nieuwe uitdagingen

Verhagen: “Net als deze loods, is ook de bouw- en infrasector herboren. Er wordt volop gebouwd en verbouwd. Bijna dagelijks lezen we in de kranten hoe druk in de bouw is. Zo druk, dat er zich nieuwe uitdagingen aan de poort melden, zoals genoeg materiaal, genoeg mensen, en continue aandacht voor veiligheid. We spannen ons enorm in om nieuwe mensen zoals jongeren en zij-instromers aan de bouw te binden. De ambitie om iedereen in dit land een goede en betaalbare woning, comfortabele werklocatie en goede mobiliteit te geven, is groot.”

De Dag van de Bouw is een initiatief van Bouwend Nederland en andere partners in de bouwketen zoals Uneto-VNI, VNconstructeurs en Aannemersfederatie Nederland. Veel bedrijven grepen deze dag aan om nieuwe talenten te werven. De bouw- en infrasector heeft de komende jaren 55.000 mensen nodig, om ook in de toekomst alle projecten te kunnen bemensen. Wie nu kiest voor een opleiding in de bouw, is straks verzekerd van werk. 

De Dag van de Bouw is op vijf locaties officieel geopend. In Groningen was de opening bij multiculturele centrum in aanbouw Forum, in Zenderen bij het innovatieve zorghotel, in Nieuwegein bij de high tech Beatrixsluis, bij het gelijknamige natuurproject in Oijen-Wansum en in Rotterdam bij de Fenixloods.

Deze voorbeeldprojecten laten zien hoe gevarieerd de projecten in de bouw zijn. De sector maakt zorg, wonen, werken, reizen, recreëren, vervoer en cultuur in heel Nederland mogelijk.

Toplocaties Dag van de Bouw in bezoekersaantallen:
6000   Technische Kontaktdagen, Almere
3861    Amphia Ziekenhuis, Breda
3273    Groninger Forum, Groningen
3000   Stationsgebied, Driebergen
2500   Maankwartier, Heerlen
2500   Stationsgebied, Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


SchildersVAKTV: Luxeproject en tips voor decoratieschilders

Renovatie & Monument verplaatst naar oktober

Nieuw platform niet erg interactief

Nieuwe prijs voor renovatie-oplossingen

Zonnestraal met betonemaille-imitatie (video)


Naar archief >