Coönderhoud begint met omdenken • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Coönderhoud begint met omdenken


Vastgoedonderhoudsbedrijf De Variabele gaat aan de slag met het zelfbedachte Coönderhoud: een manier van samenwerken die gestoeld is op zogenoemde zachte indicatoren als transparantie, eerlijkheid, vertrouwen en heldere communicatie. Meer dan vijftig partners hebben hun ja-woord gegeven. SchildersVakkrant woonde de huwelijksceremonie bij.

Buiten is het droog, binnen regent het metaforen en visoenen: samenwerken is als een huwelijk, samenwerken is als bergbeklimmen, we hebben alles in huis om morgen in een andere wereld wakker te worden en omdenken is van een probleem een mogelijkheid maken. Zijn we op een bijeenkomst van wereldleiders beland? Nee, we zitten in een Nijmeegse bioscoopzaal die door vastgoedonderhoudsbedrijf De Variabele is afgehuurd om met berokkenen te vieren dat het gaat beginnen met Coönderhoud.

Dit is een manier van samenwerken die insteekt op ‘een project-overstijgende missie en visie, waarbij vooral de zachte kant aandacht krijgt’. Het draait erom dat ketenpartijen op elkaar kunnen bouwen en vertrouwen om meer en beter resultaat te behalen. En als het even kan ook meer werkplezier. Het verschil met Resultaatgericht Samenwerken zit ‘m volgens Helmy van der Werf van De Variabele ‘in het feit dat RGS vooral gericht is op harde prestatie-indicatoren’.

Jurist Lenneke Muller licht Coönderhoud nader toe. Foto’s: De Variabele/Ellis Regina.

Coönderhoud dus. De bioscoopzaal zit vol met zo’n 120 genodigden, onder wie werknemers van De Variabele, partnerpartijen en opdrachtgevers zoals corporaties. Zij worden geïnformeerd over en warm gemaakt voor de nieuwe manier van samenwerken, die is ingebed in een breder perspectief van anders met problemen omgaan (omdenken) en de overheidsambitie van een circulair Nederland in 2050. Een ambitie die De Variabele graag adopteert.

Nationale Schildersvakprijs 2020

‘Hoe komen we tot een wereld waar de zeespiegel niet meer stijgt, ijskappen niet meer smelten en bomen niet meer worden gekapt?’, vraagt acteur Morgan Freeman zich in een introductievideo af. Om zelf te antwoorden: ‘Start vandaag met partnerschappen!’

Aan de slag met omdenken.

Jurist Lenneke Muller trekt een en ander naar het hier en nu: ‘De bouwsector is een grote afvalbron en door de Nederlandse overheid geprioriteerd voor verduurzaming. We moeten anders leven en bouwen, contracten moeten multidisciplinair samenwerken stimuleren en faciliteren. In traditionele samenwerkingsvormen is nauwelijks aandacht voor de softe kant. Terwijl die zo belangrijk is: open en transparant met elkaar optrekken, wederzijds vertrouwen en leren van eigen en andermans fouten.’

Zoiets ontstaat niet van de ene op de andere dag, merkt een man in de zaal op. ‘Het moet groeien, net als in een huwelijk.’ Muller beaamt: ‘Samenwerking kun je niet afdwingen, je moet ernaartoe groeien. Het is geen eenrichtingsverkeer. Durf open te staan voor elkaar, durf te delen. Mensen zijn meestal geneigd informatie voor zichzelf te houden, maar zie je een situatie die invloed heeft op tijd, kwaliteit en geld, trek dan aan de bel. Liever een keer te vaak dan te weinig.’

Omdenk-voorman Dave Mangene begeestert de zaal: zeg eens wat vaker ‘ja, en’ in plaats van ‘ja, maar’.

Mooie woorden, die ook echt in de praktijk moeten worden gebracht, want meer dan vijftig partners van De Variabele lopen de bioscoop uit met een contract. Een formele toezegging om werk te maken van Coönderhoud. Eerst nog even de geesten rijp maken voor een andere manier van denken met een cursus omdenken. Goeroe van dienst is Dave Mangene, volgens eigen zeggen de enige Amerikaan die een omdenk-clinic in het Nederlands kan geven. Hij daagt de zaal uit met oplossingen te komen voor diverse casussen. Het kan niet gek genoeg, blijkt wel uit het volgende voorbeeld: een café-eigenaar serveert liever geen snacks, maar zijn klanten willen tóch heel graag snacks. Hoe ga je daarmee om? Gehoord in de zaal: vul kroketten met bier. Begin een schoenenzaak. Of: laat klanten zélf snacks meenemen.

Kortom: vervang ‘ja, maar’ eens wat vaker door ‘ja, en’. De Variabele en zijn partners gaan de uitdaging aan. Nu opdrachtgevers nog mee krijgen. Muller: ‘Het is de droom dat ook zij bij Coönderhoud betrokken raken.’

Ludwig Smits, directeur van De Variabele, beantwoordt vragen van spreekstalmeester Rens van de Rijdt.


Deel via:

1 reactie

  • Super initiatief, dit is waar ik het vorige week bij de Coatings en inovatie dag over had. Samenwerken is het nieuwe concurreren. Goed om te zien dat jullie daar mee aan de slag gaan , chapeau!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Geen Glasplein op Bouwbeurs 2021

Gehring in bestuur van SintLucas

Cursus Asset Management in de gebouwde omgeving

Schilderbeurt monumentale brug Hoorn

SchildersVAKTV | Schilderen en zeehondjes kijken


Naar archief >