Coating verdrijft bacteriën uit stallen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Coating verdrijft bacteriën uit stallen


Verf inzetten voor gezonder vee en daarmee een betere volksgezondheid. Dat is het ambitieuze doel van Mesa Coatings, dat met Mesa HyCo een speciale afdeling heeft opgezet voor de agrarische sector. Doel: de gaatjes van betonnen vloeren in veestallen elimineren, zodat bacteriën geen kans krijgen.

‘De vernieuwde formules voor hygiënische coatings leiden tot zeer positieve effecten voor gezondheid en dierenwelzijn’, vertelt Mesa-eigenaar Joost Hermans, opgetekend door Melkveebedrijf.nl. ‘De resultaten die we zien in veestallen, nadat we hygiënische coating hebben aangebracht op wanden en vloeren, zijn verbluffend en veelbelovend.’

Vloeren van veestallen moeten behoorlijk wat gewicht kunnen verdragen en zijn daarom vaak van beton. Nadeel van dit sterke materiaal is dat het poreus is, wat leidt tot kieren, gevoeligheid voor zuren en het doorlaten van water en lucht. Zo wordt beton een kraamkamer voor ziektekiemen en andere micro-organismen, waardoor kippen, varkens en runderen ziek worden.

Als oplossing wordt vaak naar antibiotica gegrepen, maar hiervoor worden bacteriën op den duur resistent. Mesa HyCo wil daarom de broedplaats van bacteriën aanpakken. Hermans: ‘We vullen alle poriën van het beton op met onze hygiënische coating en strijken het beton glad. Dat voorkomt dat bacteriën en micro-organismen zich er kunnen nestelen. Ze kunnen zichzelf alleen nog óp het beton plaatsen en worden met de eerstvolgende ronde de stal uitgeveegd. Dat betekent minder ziektekiemen, minder gebruik van antibiotica, meer dierenwelzijn en een betere gezondheid voor mensen.’


Nationale Schildersvakprijs 2020

Deel via:

2 reacties

  • Klaas de Wit

    De toepassing is niks nieuws. In de tachtiger jaren had de Fa. Smits Neuchatel al een zgn. koeistalvloer met de product naam Solvolan Stalmat voor hetzelfde gebruiksgebied.

  • Klaas de Wit

    Het artikel: Maintaining Cow Decks at Dairy Farms: No Parlor Game. Special Report: Basics of Concrete Maintenance and Protection. Anon.; JPCL (29) ’12 nr. 7 ISSN 8755-1985, p. 61-63 bespreekt de voorbehandelingen en afwerkingen van dergelijke vloerbedekkingssystemen.
    pdf van het artikel voor de liefhebber beschikbaar.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Inschrijving Glas Award 2021 van start

Veiligheid wordt onderdeel in aanbestedingen bouw

FNV start hitte-campagne in bouw

Platform voor Apeldoornse monumenteigenaren

SchildersVAKTV start wedstrijd voor schilders


Naar archief >
.