Ga naar hoofdinhoud

Climate Proof kozijn: slechts één keer in de 25 jaar schilderen


Met het Climate Proof kozijn claimt Nijhuis Toelevering het meest duurzame, energiezuinige en onderhoudsarme kozijn van Nederland te hebben ontwikkeld. Het kozijn heeft slechts één keer in de 25 jaar een schilderbeurt nodig. Samen met AkzoNobel wil Nijhuis Toelevering de onderhoudsinterval nog verder verlengen.

Het Climate Proof kozijn bestaat volledig uit hout. (Foto: Nijhuis Toelevering)

Nijhuis Toelevering uit Rijssen ontwikkelde het Climate Proof kozijn samen met vaste partners timmerfabriek Neede en verfleverancier AkzoNobel Nederland. Het kozijnsysteem met een bijzonder lage Uw-waarde is toegepast in een pilotproject van acht woningen in Silvolde.

Volledig houten kozijn

Doel van de Twentse kozijnfabrikant was de ontwikkeling van een kozijn dat qua duurzaamheid alle huidige prestaties overtreft en een waardevolle bijdrage levert aan een betere planeet. Dat betekent in de eerste plaats een volledig houten kozijn. Zo ontbreekt er een aluminium aanslagstrip.

‘De aanslag is volledig van hout gemaakt en gelijk in het kozijnprofiel verwerkt’, zegt verkoopleider Rik Wegerif van Nijhuis Toelevering. ‘Ook de beglazingsprofielen zijn van hout. Door alle componenten uit één geheel van één materiaal te maken en bewerken sluiten deze beter op elkaar en creëer je een betere dichting. Dat betekent minder condensvorming, een lagere Uw-waarde en besparing op het materiaalverbruik.’

Bij het beglazen van het kozijn komt er nagenoeg geen kit meer aan te pas. ‘Alleen bij de hieldichting passen we nog een beetje kit toe, maar dat doen we eigenlijk uit zekerheid. Uiteindelijk gaan we van een ambachtelijke manier van glaszetten toe naar een volledig industriële geautomatiseerde methode van ‘droge’ beglazing’, legt de verkoopleider uit.

CO2 negatief

Er worden drie geselecteerde houtsoorten toegepast die harder groeien dan de levensduur van het kozijn, die is berekend op zo’n 75 jaar. Het hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Nijhuis Toelevering wil in de toekomst de grondstof voor de Climate Proof kozijnen volledig uit Nederlands bos betrekken. ‘Voor elke gebruikte boom plaatsen we meer dan één boom terug en daarmee zijn we CO2 negatief bezig. We zijn in overleg met Staatsbosbeheer om nog meer voor elkaar te krijgen’, zegt Wegerif.

Het kozijnsysteem met vast glas en draai-kiepraam is uiterst energiezuinig met respectievelijk een UW waarde van 0,65 en 0,71. Dat is extreem laag in vergelijking met de landelijke norm van 1,65. Hoe lager de Uw-waarde hoe meer energie er wordt bespaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Sweet Embrace is bij AkzoNobel kleur van het jaar 2024

Chinese verfmerk Huarun echt in handen van AkzoNobel

Op missie met kinderen in het Rijksmuseum

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel

Verkoop van AkzoNobel trekt aan


Naar archief >