Chroom-6 op Flevolandse bruggen en sluizen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Chroom-6 op Flevolandse bruggen en sluizen


Uit onderzoek op basis van het provinciale programma ‘Groot onderhoud bruggen en sluizen’ blijkt dat in verf op verschillende onderdelen van de (beweegbare) bruggen en sluizen in Flevoland chroom-6 aanwezig is.

Ter voorbereiding van het groot onderhoud aan de bruggen en sluizen, dat de komende 4 jaar uitgevoerd gaat worden, zijn alle 16 objecten (bruggen, sluizen en brug/sluis-combinaties) onderzocht op de mogelijke aanwezigheid van chroom-6. De resultaten van deze onderzoeken geven aan dat op 12 van de 16 objecten op enkele plekken verf met chroom-6 is aangetroffen.

Maatregelen

Dit is voor provincie Flevoland de eerste keer dat het hiermee wordt geconfronteerd. Er bestaat nog geen landelijke richtlijn hoe om te gaan met chroom-6. Een geschilderd oppervlak met chroom-6 houdende verf is niet direct gevaarlijk voor de gezondheid. Pas als zo’n oppervlak bewerkt gaat worden, bijvoorbeeld door het te schuren, kunnen chroom-6 deeltjes loskomen.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Die deeltjes kunnen gevaarlijk zijn. Daarom zijn bij onderhoudswerkzaamheden of sloopwerkzaamheden van dergelijke objecten beschermende maatregelen noodzakelijk. 

Voor het ‘Groot onderhoudsprogramma aan de bruggen en sluizen’ betekent dit, dat er nu een verdiepend onderzoek wordt uitgevoerd naar de plekken waar chroom-6 is aangetroffen. Op basis van dit onderzoek wordt een plan voor verwijdering van chroom-6 gemaakt.

Voor de overige infra-objecten, bijvoorbeeld verkeerslichten en hekwerken op viaducten, start de provincie op korte termijn met een quickscan naar de aanwezigheid van chroom-6.

Verf met chroom-6 is in het verleden, vanwege de roestwerende werking, op veel plekken toegepast. Vooral op stalen constructies zoals bruggen, sluizen en viaducten. Nadat begin jaren ’90 duidelijk werd dat chroom-6 kankerverwekkend is, is het gebruik van chroom-6 sinds 1993 in Nederland verboden.


Deel via:

4 reacties

 • Klaas de Wit

  Ik weet niet hoe de schrijver aan de informatie komt dat chroom-6 sinds 1993 in Nederland verboden is.
  Dit klopt volgens mij niet: dien aangaande zou ik willen stellen lees het volgende artikel eens.
  Stand van zaken wetgeving omtrent chroom (VI). AD International, OTC (61) ’17 nr. 7-8 ISSN 0923-1722,
  p. 34-36 (5 ref.)
  Aanvulling: Veilig werken met CMR stoffen en chroom VI.
  Bron: OTC (62) ’18 nr. 1, p. 7
  De sunset date voor Chroom VI (21 september 2017) is ruimschoots voorbij en nog steeds is er geen besluit aangaande de autorisaties. Dat betekent niet dat er geen regelgeving van kracht is. Zie voor de
  details: https://vereniging-ion.nl/onduidelijkheid-over-sunset-date-chroomvi-21-09-2017 Wel is bekend hoe de Inspectie SZW met Chroom VI om zal gaan.
  De aandacht voor Chroom VI is momenteel groot en de Inspectie heeft Chroom VI zelfs tot speerpunt van 2018 gemaakt. Met name op het gebied van arbeidsveiligheid zal men bedrijven inspecteren.
  Hierbij is het goed om op te merken dat de basisveiligheid op orde dient te zijn evenals het register gevaarlijke stoffen.
  NB: OTC = vakblad ‘Oppervlaktetechnieken’ uitgave ION

 • Jeroen van Dorp

  Chroom VI -houdende verf mag sinds 1994 niet meer aan particulieren worden verkocht. Wellicht dat daar de datum vandaan komt.

 • Klaas de Wit

  Ik sluit niet uit dat in de 2e helft van de jaren 90 waar Cr6+ bevattende verven zou zijn verboden voor particulieren. Particulieren weten ook m.b.v. de beroepssector er wel aan te komen
  Als voorbeeld: de Redox AK 1300 dekverf (Interlac 665) gaf in het MSDS-blad uitgave 1994 nog als bestanddeel loodchromaat 10-25 gew. % zien (alkydharslakverf).
  Hierbij wil ik wel met de grootste aan-tekening vermelden dat dit heden ten dagen er níet in zit.

 • Klaas de Wit

  Het artikel waar in mijn eerste reactie naar verwezen wordt heeft wel met chroom VI problematiek
  te maken maar – echter niet met verfproducten en dergelijke – maar met het galvanisch neerslaan van
  metallische deklagen. De auteur van het artikel AD Chemicals is ‘badsappen’ leverancier voor o.a.
  chroombaden. In chroombaden wordt het metaal in het bad niet geleverd door een zout maar door het chroomzuur. Volgens de literatuur bevatten metallisch aangebrachte zeswaardige chroomlagen of
  bij mechanische bewerkingen (slijpen e.d.) hiervan ontstane metaalstof géén chroom VI.
  De hedendaagse techniek heeft in de galvanische-industrie ook doorgewerkt, men is drukdoende om
  de chroom VI processen – dit moet naar verwachting binnen 7 jaar plaatsvinden – te hebben vervangen
  door veiligere en milieuvriendelijke. Hoewel er in de sier- en hardchroom specifieke processen en
  toepassingen zullen blijven bestaan.
  Een interessant artikel – wel wat gedateerd – dat in gaat op chroom is van A.J. Schornagel met de titel ‘De gunstige en ongunstige manifestaties van chroom’, in Roestvast staal van 2006 nr. 5 ISSN 0169-3328, pag. 13


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

‘Black Lives Matter’ voor Trump Tower geschilderd

Zorg OnderhoudNL-leden over omzet en werkgelegenheid

Directiewisseling bij Altrex

Nieuw beleid reductie aanrijdgevaar in bouw

Geen Glasplein op Bouwbeurs 2021


Naar archief >