Campagne moet beroepsziekten voorkomen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Campagne moet beroepsziekten voorkomen


‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’. Dat is de naam van de campagne die Bas van ’t Wout, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, woensdag aftrapt. Aanleiding zijn de fysieke aandoeningen waarmee bijna een half miljoen Nederlanders kampen als gevolg van werk.

Deze klachten leiden jaarlijks tot zeven miljoen verzuimdagen en een kostenpost van anderhalf miljard euro, los van de zorgkosten. De genoemde actie vestigt de aandacht op het voorkomen van beroepsziekten door lichamelijke belasting.

‘Vooral in de bouw, industrie, zorg, land- en tuinbouw, vervoer en opslag speelt dit probleem’, zegt Van ’t Wout. ‘De coronacrisis vraagt bovendien extra veel van werkenden. Denk aan zorgmedewerkers, maar ook aan alle thuiswerkers. Bij die laatste groep ligt een verkeerde houding of te weinig lichaamsbeweging op de loer.’

Met ‘Hoe TOP werk jij?’, onderdeel van een EU-brede campagne, zet hij in op technische, organisatorische en persoonsgebonden maatregelen ter preventie van lichamelijke belasting. Naast voorlichtingsactiviteiten kunnen werkgevers en brancheorganisaties een online box met hulpmiddelen verwachten.


‘Welke risico’s loop ik?’

Werknemers krijgen de mogelijkheid via een internettest in vijf minuten in kaart brengen welke risico’s zij lopen op lichamelijke belasting. Hierop volgt een doorverwijzing naar ‘relevante hulpmiddelen en adviezen’. Wie de start van de campagne wil volgen, kan woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur meekijken op digevents.nl/hoetopwerkjij.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


ING: Bouwproductie krimpt volgend jaar 5 procent

Commissie: beroepsziekten door stoffen structureel aanpakken

Bouwketen verwacht groei in 2019

Personeelstekort belemmert groei

CBS: omzet bouwsector groeit gestaag


Naar archief >