Ga naar hoofdinhoud

Budding overtreft zichzelf en wint NK Schilderen (video)


Vorig jaar derde, nu eerste. Met het winnen van de schilderwedstrijd bij Skills Heroes The Finals, de Nationale schilderkampioenschappen, overtrof Job Budding (18) uit Kesteren zijn eigen verwachtingen. ‘Als ik het podium haal, dan als derde’, sprak hij zijn bescheiden prognose uit.

Maar Budding mocht vrijdag in Techniekhuis Twente in Hengelo de hoogste trede beklimmen. Een gouden medaille om zijn nek, een grijns op het gelaat. De leerling van ROC Rivor uit Tiel liet Mike de Lange van het ROC van Twente (tweede) en Veronica Natzijl-van Koot van MBO Amersfoort (derde) achter zich. In totaal streden acht jongeren uit het middelbaar beroepsonderwijs donderdag en vrijdag om de nationale titel.

Aan hun de taak een geprefabriceerd paneel op verschillende manieren te decoreren; een gedeelte schilderen (deur met kozijnen en een wand met heus carnavalsontwerp), een gedeelte behangen, een vrije opdracht en een zogenoemde blackbox, een verrassingsopdracht waarbij ze onder meer zelf kleurtinten moesten mengen. Budding: ‘De opdracht om het woord carnaval plus een masker en het jaartal 2019 te schilderen was het moeilijkst. Je mocht geen millimeter afwijken van het ontwerp.’ Ook zichtbare potloodstrepen waren uit den boze.

Job Budding bij zijn winnende creatie.

Grondig

De jury controleerde de creaties zeer grondig, voerde haar bevindingen in in een speciaal systeem, dat tot de bovengenoemde top-drie kwam. Michel Ravesloot, docent ambachtelijke schilders en industriële lakverwerkers aan het ROC van Twente, liep rond als een trots man. ‘Aan deze wedstrijd komt een hoop reken- en meetwerk te pas. De deelnemers moeten niet alleen in gewichts- en volumedelen kunnen denken, maar ook in verhoudingen. Bovendien zijn de producten in de branche zó innovatief, dat je een echte vakman moet zijn om dat bij te benen.’

Budding en zijn zeven medefinalisten zijn dus zulke vakmensen. ‘Het niveau was dit jaar hoger dan vorig jaar’, vond de winnaar, die een kwartier na de prijsuitreiking nog steeds niet helemaal kon geloven dat hij zich de beste mocht noemen. ‘Het is ongrijpbaar.’ In het oog sprong de vrije opdracht van Budding: een prachtportret van niemand minder dan Rembrandt van Rijn, in het kader van diens 350ste sterfjaar.

De finalisten aan het werk in Techniekhuis Twente.

Leuk wereldje

Voor de camera van SchildersVakTV blikte Budding terug op de kiem van zijn professionele avontuur. Terug naar zijn kinderenjaren: ‘Mijn oom heeft een eigen schildersbedrijf en als jochie kwam ik daar. Er waren altijd schilders in de werkplaats en tijdens schoolvakanties ging ik mee naar klussen. Ik vond het een leuk wereldje en het werk lag me goed. Inmiddels loop ik stage bij AJW Schilderwerken in Rhenen.’

Mits Job Budding voldoende punten heeft gehaald en zich ‘redelijkerwijs’ kan ontwikkelen tot excellentieniveau, mag hij deelnemen aan WorldSkills 2019. Deze wereldkampioenschappen voor beroepen zijn van 22 tot en met 27 augustus in het Russische Kazan. Of de talentvolle student van ROC Rivor hierbij van de partij is, was vrijdagmiddag nog niet duidelijk.

SchildersVAKTV was bij de wedstrijden, sprak met de organisatie en met de juryvoorzitter (oud-winnaar Harrie Immink) en natuurlijk met de nieuwe schilderkampioen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


De Jongh Waardenburg wint Nationale SchildersVakprijs

TNO onderzoekt impact van zwart geschilderde wiek

Publieksprijs NSVP stevent af op fotofinish

FD Gazelle Award voor Mavro International

Marlies van Wijhe gaat de VVVF voorzitten


Naar archief >