Ga naar hoofdinhoud

Budding grijpt naast excellentie-medaille


Job Budding uit Kesteren heeft bij het WK Schilderen in Kazan net naast een ‘medal of excellence’ gegrepen. Voor deze erkenning van een bovengemiddelde prestatie waren 700 punten nodig. Budding scoorde er 682.

Het onderdeel schilderen werd bij de beroepenwedstrijd WorldSkills in de Kazan Expo gewonnen door Stefan Planitzer uit Oostenrijk. Hij behaalde 775 van de 800 punten. Daniela Ziller uit Zwitserland (751 punten) en Mathilde Mortier uit Frankrijk (743) eindigden als tweede en derde. 22 gezel-schilders bonden de strijd met elkaar aan, Budding eindigde hierbij als zeventiende.

Woordvoerder Twan Stemkens van WorldSkills Netherlands spreekt niettemin van een goede prestatie van de student van ROC Rivor. ‘Het niveau lag onnoemelijk hoog en kandidaten uit sommige andere landen waren al jaren aan het trainen. Ik heb daar voorbeelden van gezien uit Zuid-Korea, Rusland en China. Dat maakte het soms David tegen Goliath, want de Nederlandse deelnemers waren meestal pas sinds maart in voorbereiding – náást school en werk. Dat Job tegen een medal of excellence aanhikt, is daarom knap.’ Budding zelf was nog niet in de gelegenheid om terug te blikken.

‘Best of nation’

WorldSkills kende tussen 22 en 27 augustus zijn 45ste editie. 1.600 deelnemers uit zestig landen, verdeeld over 56 beroepen, streden voor een plaats op het erepodium. Hiervan waren in de imposante Kazan Expo 250.000 bezoekers getuige, onder wie prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs. Nederland deed mee met 27 mbo-vakrichtingen, waarbij Jasper Olthuis uit ’t Harde het beste scoorde. Hij mag zich ‘best of nation’ noemen. Olthuis gaat naar het Deltion College in Zwolle en werkt via InstallatieWerk bij Van der Sluis Technische Bedrijven.

Nederlandse deelnemers konden zich via de nationale kampioenschappen Skills Heroes kwalificeren voor het WK in Rusland. Aan de nieuwe editie van deze vakwedstrijden doen het komende schooljaar vrijwel alle mbo-scholen mee, wat neerkomt op 900 studenten van 55 opleidingen. Zij maken kans zich tijdens voorrondes, kwalificaties en het NK, van 4 tot en met 6 maart in Leeuwarden, te kwalificeren voor de volgende lichting van Team NL. Deze selectie reist dan af naar het Oostenrijkse Graz, voor EuroSkills. Het EK en het WK wisselen elkaar jaar om jaar af.

Bekijk ook de uitslagenpagina.

Eén reactie op “Budding grijpt naast excellentie-medaille

  • Job Budding uit Kesteren van harte gefeliciteerd, om zo ver te komen op jou leeftijd belooft nog veel voor je Schilders toekomst. Jij vertegenwoordigt jonge Schilders en laat hiermee zien Schilderen is echt een Vak. Wij van Verf-en Vernis Fabrieken Herfst & Helder uit Rhenen aan de overkant van de Rijn zouden graag met je samen willen werken, ook wij willen ons graag onderscheiden en sluiten graag aan bij Vak Mensen waar duurzaamheid door voorbehandeling en standtijd van de Verf word uitgedragen in het werk voor de opdrachtgeefster. Job succes gewenst, en we zien je graag eens strijken met onze Verf Van Goede Huize. Met een vriendelijke groet, Kees Mol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Skills The Finals in 2023 in RAI Amsterdam

Finale NK schilderen volgend jaar in Utrecht

OnderhoudNL en SBB gaan samen voor beter onderwijs

Amy Bishop ziet af van EK schilderen

Directeur WorldSkills International overleden


Naar archief >