Brugsensoren tegen stormschade • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Brugsensoren tegen stormschade


De universiteit van Florida werkt aan een systeem van sensoren en data-interpretatie om op tijd te kunnen ontdekken of een brug op instorten staat. Dit in de eerste plaats met name in verband met zware stormen.

In Amerika zijn, volgens de jongste cijfers, circa 54.000 bruggen niet meer structureel betrouwbaar. Dit wegens decennia van achtestallig onderhoud. Dat is in gebieden waar veel zware stormen voorkomen natuurlijk extra gevaarlijk. Zo ook in Florida, waar sommige bruggen het tijdens een recente orkaan begaven.

Het team van de universiteit ontwikkelt nu, volgens PaintSquareNews een systeem waarbij sensoren fricties in het bruglichaam kunnen opsporen en afwijkingen in bewegingen en uitslagen onder zware druk gaan meten. Zijn die verschillen afwijkend van voorspelde waarden dan staat de brug waarschijnlijk op bezwijken.


1 reactie

  • Klaas de Wit

    Met een piëzo-elektrische coating die spanningen meet, kwam dr. Jack Hale en zijn team van de University of Newcastle upon Tyne (Noord-Engeland) in 2001 al in het nieuws.
    De Gateshead Millennium Bridge was uitverkoren als proefobject voor de piëzo-elektrische coating, waarmee spanningen in grote metalen constructies eenvoudig
    en goedkoop in kaart kunnen worden gebracht brengen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


‘Slimme’ constructie helpt bij schilderen brug

Chroom-6 in brug bij Nederasselt


Naar archief >