‘Belastingvoordeel voor zzp’er moet verdwijnen’ • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Belastingvoordeel voor zzp’er moet verdwijnen’


Personeel ontslaan moet eenvoudiger worden en de belastingvoordelen voor zelfstandigen moeten weg. Dit staat in het rapport over de arbeidsmarkt van de commissie-Borstlap, in opdracht van het kabinet.

Onder leiding van Hans Borstlap, oud-lid van de Raad van State, werkte een groep hoogleraren economie en arbeidsrecht anderhalf jaar aan het rapport dat aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken werd gepresenteerd. Twee maanden geleden kwam er al iets over het rapport naar buiten.

Flexcontracten

Volgens het rapport moet het aantal flexcontracten drastisch dalen. Deze groep investeert over het algemeen niet in zichzelf en dat doet de werkgever ook niet. Bovendien worden de kosten van de risico’s, zoals geen verzekeringen en geen pensioenopbouw, op de maatschappij afgewenteld.

Dat betekent niet dat iedere vorm van flexibiliteit overboord moet. Een bepaalde mate van wendbaarheid is juist nodig, vindt ook de commissie, alleen dan binnen een bestaand arbeidscontract.

Zelfstandigen te goedkoop

Daarnaast vindt de commissie dat flexibele contracten voor zelfstandigen te goedkoop zijn. Daarom moeten belastingvoordelen als de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling verdwijnen op termijn. In plaats daarvan moet er een belastingvoordeel komen op investeringen van zzp’ers. Volgens de commissie investeert een zzp’er wel, een werknemer niet. Zo moet het onderscheid direct zichtbaar zijn.

Ontslagrecht

Ook het ontslagrecht zou versoepeld moeten worden. Werkgevers zijn nu vaak te angstig om mensen in vaste dienst te nemen. Vooral bij ontslag op persoonlijke gronden is nog veel te winnen, vindt de commissie. De werknemer wordt nu te veel beschermd. Toch moet er een ontslagvergoeding zijn voor werknemers, wanneer een zaak slecht is onderbouwd. Dit is om te voorkomen dat mensen te makkelijk ontslagen worden.

In het advies van de commissie blijven er uiteindelijk drie type werknemers over: zelfstandigen, werknemers met een vast contract voor (on)bepaalde tijd en uitzendkrachten.

Verkiezingsprogramma’s

De OESO, een club van rijke industrielanden, waarschuwde Borstlap desgevraagd een half jaar geleden al dat Nederland een point of no return nadert als er nu niet wordt ingegrepen. Daarom moet het komende kabinet zeker aan de slag, misschien al eerder.

In Den Haag wordt al gewerkt aan de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Borstlap wil de politiek vooral munitie geven voor de verdere stappen.

3 reacties

 • JW Knol

  leuk ben je zelfstandig ,de zzper maakt nergens aanspraak op komt er weer een gestoorde die even verteld hoe je nog met minder moet . deze heeft liever dat we allemaal weer voor een werkgever gaan werken wat een kneus .waar is onze vrijheid waar nederlanders bekent voor stonden .weg helemaal weg ,het communisme is er niets bij

 • Ronald van Wieringen

  Het wordt tijd dat we de boel platgooien
  En het maliveld omploegen.We hebben ons kapot gewerkt om de crisis te overleven De laatste schulden van de crisis ben ik nog aan het aflossen Straks nog een arbeidsongesiktheidsverzekering met 3 maanden wachttijd die niet te betalen is moet ik ook mijn machines inleveren omdat er ineens een schoneluchtaccoord is Nederland is gek geworden

 • Albert

  Men weet van gekkigheid niet meer wat te doen,
  De kleine zelfstandigen kunnen al amper het hoofd boven water houden en de gehele flexcontractencultuur is door alle maffe regeltjes en afschuiverij zelf gecreëerd omdat mensen anders helemaal niet meer aan het werk kunnen komen…
  Het grootste probleem is gewoon dat de kosten door de euro meer dan verdubbeld zijn ,en de uurtarieven nagenoeg hetzelfde zijn gebleven.
  Maar nee… vooral je kop in die holle boom houden en nog regeltjes en wetjes blijven produceren net zolang straks alles plat ligt en de volgende bubbel uit elkaar klapt… maargoed wat zal je je druk maken met een onderzoekje hier en een rapportje daar en weer een paar ton meer op je bankrekening,
  Steek nou gewoon die hand in eigen boezem en zorg dat de mensen weer wat te besteden hebben ipv alle kleine ondernemers de nek om te draaien


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Brickz-app verder als Frank Bouwsoftware

Schilder Dijkstra breekt bij koning lans voor zzp’ers

Video | Meters maken bij een oude centrale

Zelfstandigen Bouw haalt bakzeil over schilderspensioen

De Betere Schilder: ‘Voorkom onnodige premie’


Naar archief >